Yenidoğan Göbek Bakımı Nasıl Yapılır? - Bebek Hayatı
Bebek Hayatı

Yenidoğan Göbek Bakımı Nasıl Yapılır?

yenidoğan göbek bakımı

yenidoğan göbek bakımı

İlk kez bebek sahibi olan ebeveynlerin sıkça araştırdığı konuların başında yenidoğan göbek bakımı gelmektedir. Hamilelik döneminde sürekli büyümekte olan bebeğin gelişimi için besin ve oksijen taşıyan göbek kordonu, doğumdan sonra ihtiyaç duyulmayacağı için uzun kısmı kesilir ve geri kalan kısa kısmı bir aparat ile bağlanarak bırakılır. Bu kısa parça yaklaşık 2 hafta sonra kuruyarak, kendiliğinden düşer. Beyaz ve mavimsi renk tonlarına sahip olan göbek bağı kordonu ilerleyen günlerde koyu bir renk alır. Kordon bağı düşene kadar hassas ve nazik şekilde bakımı yapılmalıdır.

Bebeğin kordonuna bağlanan mandal türü aparat kesinlikle çıkarılmamalı ve fiziki bir müdahalede bulunulmamalıdır. Kendiliğinden düşmeyen göbek bağları için cerrahi yöntemler uygulanabilmektedir. Bu işlemler oldukça basit ve kolaydır. Operasyon geçiren bebek aynı gün içerisinde taburcu edilebilmektedir. Bazı bebeklerde göbek bağı kordonunun düşmesi 3 haftayı bulabilmektedir.

Yenidoğan Göbek Bakımı

Göbek Bağı Enfeksiyonu Belirtileri

Göbek bağı kordonunun etrafında az miktarda kan görülebilir. Ebeveynler bu konuda paniğe kapılmamalıdır. Son derece normal bir durumdur. Göbek bağı kordonunun düşmesinin hemen ardından da sanki yaradan kabuk atmış gibi hafif kalana oluşabilir. Göbek bağı kordonundan kötü kokulu bir sıvı gelmesi halinde ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Göbek bağı kordonu enfeksiyonu acil tedavi gerektiren bir durumdur. Bu gibi durumlara K vitamini eksikliği neden olabilmektedir. Bu nedenle tedavi sürecinde K vitamini takviyesi yapılabilmektedir.

Exit mobile version