Üçlü Tarama Testi Nedir?
Üçlü tarama testi genellikle ikili test sonucunun durumuna göre yapılmaktadır. Ancak ikili testte bir sorun çıkmasa bile anne adayı kendi kararı ile bu testi yaptırmak isteyebilir. Tıpkı diğer testte olduğu gibi bu tarama testinin de amacı anne karnındaki bebekte kromozomal bir sorun olup olmadığını anlamaktır. Ancak test sonuçları kesin tanı olarak kabul edilmez. Bir şüphe olması halinde kesin tanı için daha ileri tetkikler istenebilmektedir. İkili tarama testinde şüphe edilen bir kromozomal varlığı söz konusu ise üçlü testi mutlaka yaptırılmalıdır.
Üçlü Tarama Testi Ne Zaman Yapılır?
Bu test, hamileliğin 16 ila 20. haftaları arasında uygulanmaktadır. Test için en uygun dönem ise gebeliğin 18. haftasıdır. Şayet ikili testte herhangi bir sorun görünmez ise üçlü test doktor tarafından tavsiye edilmeyebilir. Ancak anne adayı dilerse bu testi yaptırma hakkına sahiptir.
Üçlü Tarama Testi Nasıl Yapılır?
Tıpkı ikili testte olduğu gibi ilk olarak anne karnındaki fetüs ultrason cihazı ile detaylıca incelenir. Ense kalınlığına ve yapısına bakılır. Sonrasında anne adayından kan alınır. Üçüncü aşamada ise bir iğne yardımı ile anne karnından rahime ulaşılarak sıvı (amniyosentez) alınır. Üçlü testin doğruluk oranının artması için ultrason görüntülemesi son derece dikkatli yapılmalıdır. Çoğul gebeliklerde teşhis konusunda yanılma payı ise oldukça yüksektir. Risk faktörünün yüksek seviyelerde çıkması halinde ise farklı tanı testleri uygulanabilmektedir.
Amniyosentez Nedir?
Hamileliğin 16 ila 18. haftaları arasında ultrason cihazı eşliğinde anne adayının karın bölgesinden bir iğne ile amniyon kesesi içine ulaşılır. Bebeğe zarar vermeden amniyon sıvısı şırınganın içine çekilir. Bu işlemin süresi yaklaşık 20 dakika kadardır. Elde edilen amniyon sıvısından fetüs hücrelerindeki kromozomlar elde edilir. Bu kromozomlar laboratuvar ortamında detaylıca incelenir. Bu yöntemde düşük yapma olasılığı 1/300’dür. Küçük bir oranda olsa riskli bir işlemdir. Ancak fetüsün kromozom yapısı hakkında kesin sonuçlar elde edilmesini sağlar.