“Çocuklarda obsesif kompulsif bozukluk neden olur ve takıntılı çocuğa nasıl davranılmalı?” sorularının cevaplarını Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı aktardı.
Obsesif kompulsif bozukluk yani halk arasında “takıntı” olarak bilinen , bireyin sürekli kendini tehdit altında hissetmesine sebep olan nöropsikiyatrik bir hastalıktır. Obsesif kompulsif bozukluğun çocukların ve gençlerin gündelik hayat kalitesini düşüreceğini belirten doktor Figen Karaceylan Çakmakçı, “Rahatsız edici, istenmeyen, gerginlik, endişe yaratan ve önlenmesi zor düşüncelerden dolayı tekrarlanan hareketler obsesif kompulsif bozukluğun en belirgin özelliğidir” dedi.
Çağımızın yaygın psikolojik sorunlarından olan obsesif kompulsif bozukluk, çocukları ve gençleri de etkiliyor. Anneler ve babalar tarafından fark edilmesi oldukça güç olan bu sorun, çocuklarda kaygı atakları gibi ciddi sorunlara neden olabiliyor. Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı, çocuklarda sıkça karşılaşılan konsantrasyon probleminin obsesif kompulsif bozukluktan kaynaklanabileceğine dikkat çekti.
Takıntı ile Kafaya Takmak Karıştırılmamalı
Takıntılı çocuğa nasıl davranılmalı sorusu birçok ebeveynin yanıt aradığı konuların başında gelir. Bireyi rahatsız eden düşüncelerin engellenemez olması, bu düşünceler akla geldiği zaman yapılan davranışların gereksiz yere yapılmasının çocuğun kendisinin ya da çevresinin gündelik hayatını olumsuz etkileyebildiğini söyleyen Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı, “Kafaya takmak ile takıntı (obsesif kompulsif bozukluk) arasında farklar var. Bireylerin çoğunluğu gündelik hayatta, tehlikelerden korunmak için bazı önlemler alır. Ancak obsesif kompulsif bozukluk sorununa sahip olan çocuklarda, kirli olmadığı halde elleri kirliymiş gibi hissedip yıkamak, kapının kilitli olduğunu bilmesine rağmen tekrar kilitleme ihtiyacı duymak bu hastalığın işareti olarak sayılabilir” şeklinde konuştu.
Ellerde İyileşmeyen Cilt Yaralarına Dikkat Edilmeli
Takıntılı çocuklarda kirlenme korkusu, kendine veya ailesine zarar gelme korkusu ve emin olamama olarak görülebildiğini vurgulayan Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı, “Evden uzaklaşmamak için okula gitmeyi ret etme, etrafındaki çocuklardan uzak durmaya çalışma, konsantrasyon bozuklukları, vedalaşma anlarını uzatma, temiz olmama hissinden kaynaklı olarak banyoda uzun zaman geçirme ve ellerin deterjan gibi uygun olmayan malzemelerle devamlı yıkanması sonucunda oluşan cilt yaraları çocuklarda obsesif kompulsif bozukluk belirtisi olabilir. Obsesif kompulsif bozukluk, tanısı konulduktan sonra tedavi edilebilen bir sağlık sorunudur” dedi. Bu soruna sahip olan bazı çocukların yorumları;
“Birisiyle tokalaştığım zaman elime mikrop bulaştığı düşüncesinden sonra aklım fikrim elimi yıkamak olur. Elimi temizlendiğini hissedinceye kadar yıkıyorum” (14 yaşında)
“Evden çıkarken kafamda belirlediğim eşyalara dokunup evdekilerin elini öpüyorum. Eşyaların düzeninde en ufak bir aksama hissi geldiğinde hepsini tekrardan yapıyorum. Bu nedenle okula hep geç kalıyorum” (11 yaşında)
“Bana verilen soruları ne üç ne de beş, tam dört kez kontrol etmeliyim. Dört kontrolde karar veremezsem doğru cevabı bilmiş olsam bile dördün katları kadar tekrar çözmeliyim. Herkes sınavı bitirirken ben ancak yarısına gelmiş oluyorum.” (17 yaşında)