Rota Virüsü Nedir? - Bebek Hayatı
Bebek Hayatı

Rota Virüsü Nedir?

rota virüsü

rota virüsü

Rota Virüsü, çocukların bağırsak sistemini etkileyerek ishal olmasına sebebiyet veren ve yüksek bulaşıcılık oranına sahip olan bir virüstür. Dünya genelinde çocuklar arasında ishal sorununa neden olan en başlıca virüstür. Önlem alınmaması halinde 5 yaş altındaki çocukların yaşamını tehdit edecek özelliklere sahiptir.

Bu virüs özellikle çocukların olduğu ortamlarda görülür. Dünya Sağlık Örgütünün 2003 yılındaki verilerine göre dünya genelinde 114.3 milyon çocuk rota virüsünün yarattığı sağlık sorunları ile karşı karşıya kaldı. Bildirilen vakaların 24.2 milyonu ayakta tedavilerini olurken, 2.3 milyon vakada hastanede yatarak tedavi olmuştur. Sağlık sistemi gelişmemiş ülkelerde ise 214 binden fazla çocuk hayatını kaybetmiştir.

İshal problemi nedeniyle hastaneye yatırılan çocukların yaklaşık %40’lık kısmına rota virüs teşhisi konmaktadır. Özellikle ekonomik açıdan düşük gelirli ülkelerde, çocukların ölümüne neden olur.

Rota Virüsünden Korunma Yöntemleri

Tüm viral hastalıklarda en önemli korunma yöntemli elleri düzenli olarak yıkamaktan geçer. Gün içerisinde yapılan aktivitelerden sonra bol sabunlu suyla çocukların elleri yıkanmalıdır. Ayrıca rota virüs aşısı da diğer bir korunma yöntemidir.

Rota Virüsü Aşısı Hakkında

Ülkemizde 2006 yılından itibaren rota virüsü aşısı uygulanmaya başlamıştır. Dünya genelinde birkaç aşı türü mevcuttur. Aşı fiyatlarının yüksek olması nedeniyle birçok aile çocuklarına bu aşıları yaptıramamaktadır. Rota virüsü aşısı iki doz şeklinde oral (ağız) yol ile uygulanır. Aşının etkinliği, hastaneye yatış vakalarını %55 oranlarında düşürmüştür. Aşının uygulamasından sonra kusma, ishal ve mide ağrısı gibi yan etkilerin görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Rota Virüsü Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Rota virüsü aşısı 2 doz şeklinde ağız yolu ile uygulanır. İlk doz bebek 6-12 haftalık iken uygulanmalıdır. İkinci doz ise ilk dozdan 2 ay sonra uygulanır. Bazı aşı türlerinde bu doz sayısı üçü bulabilmektedir. Son doz aşının bebek 6-8 aylıkken uygulanması gerekmektedir.

Rota Virüsü Belirtileri

2-3 günlük bir kuluçka süresinden sonra yüksek ateş ve kusma sorunları baş gösterir. Aynı zamanda bol sulu ishal problemi de ortaya çıkar. Bu virüs, hastalık başlamadan birkaç gün önce ve hastalığın bitişinden sonraki birkaç gün daha dışkıda görülebilir. Gerçekleşen karın ağrıları nedeniyle bebekler ve çocuklar huzursuz olurlar. İshal ve kusma problemleri nedeniyle vücutta hızlı bir sıvı kaybı oluşur. Sıvı eksikliğinde bebeklerin gözlerinde çökme meydana gelir ve gözyaşı miktarı azalır. İleri seviyedeki vakalarda ise bıngıldağın çökmesi ve hızlı nefes alıp verme gibi komplikasyonlar görülür. Hastalık süresi yaklaşık 5-9 gün arasındadır.

Exit mobile version