Mastit (Meme Enfeksiyonu) Nedir? - Bebek Hayatı
Bebek Hayatı

Mastit (Meme Enfeksiyonu) Nedir?

mastit

mastit

Meme dokusunun iltihaplanmasına mastit denir. Vakaların çoğunluğu emziren kadınlardan oluşur. Memede şişkinliğe ve şiddetli ağrılara neden olan bu hastalık genellikle tek memede görülür.

Mastit (Meme Enfeksiyonu) Nedir?

Meme veya memelerde kızarıklık, şişkinlik ve şiddetli ağrıya sebep olan iltihaplı bir hastalıktır. Bazı vakalarda iltihaplanma sorununa enfeksiyon da eşlik edebilmektedir. Genellikle emziren kadınlarda görülen bu sağlık sorunu emzirmeyen kadınlarda ve hatta erkeklerde de görülebilir.

Mastit (Meme Enfeksiyonu) Belirtileri Nelerdir?

Aniden ortaya çıkan mastit belirtilerini sıralayacak olursak;

Mastit (Meme Enfeksiyonu) Neden Olur?

Memenin içeriğinde süt üretiminden sorumlu meme bezleri ve bu sütü meme ucuna taşıyan kanallar yer almaktadır. Hastalık iki nedenle oluşmaktadır. İlk neden süt yollarının tıkanması olarak açıklanabilir. Bebeğin emzirilme işlemi tamamlandıktan sonra eğer meme içerisinde süt tam boşalmadıysa ilerleyen dönemlerde süt kanalları tıkanır. Bu tıkanma sonucunda iltihap gelişir.

İkinci neden ise; meme başlarında bir çatlak söz konusu ise ve bebeğin ağız içerisindeki bakteriler emme işlemi esnasında bu çatlaklardan girer. Meme dokusuna ulaşan bakteriler burada kendilerine uygun bir ortam yaratır. Emzirmeyen kadınlar ve erkeklerde hastalığın gelişme sebepleri ise;

Mastit (Meme Enfeksiyonu) Tedavisi

Bebek emziren kadınlar memelerinde kalan sütü düzenli olarak boşaltmalıdır. Bebeğe öncelikli olarak mastit sorunu olan memeyi emzirmek en kolay yollardan biridir. Tedavi sürecinde emzirmekte herhangi bir sakınca yoktur. Bebeğin sağlığı üzerinde herhangi olumsuz bir etki yaratmaz. Emzirme işlemine başlamadan önce memeye soğuk kompres yapmak yanma hissini azaltır. Ayrıca ılık duş almakta ağrıları hafifletir. Bu uygulamaların işe yaramaması halinde antibiyotik tedavisine başlanır.

Tedavi olunmaması halinde meme veya memelerde apse gelişimi ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda apsenin dışarıya çıkarılması için drenaj işlemi uygulanır. Bu yönteme ek olarak antibiyotik tedavisi de gerçekleştirilir. Tüm bu tedavi yöntemlerine cevap alınamaması halinde meme kanserinden şüphe edilir.

Mastit (Meme Enfeksiyonu) Hastalığının Önüne Nasıl Geçilir?

Emziren kadınlarda bu hastalığı önlemenin en kolay yolu memelerde süt birikimini engellemektir. Anne ve bebek sağlığı açısından emzirme işlemine devam edilmelidir. Emzirme işleminden sonra meme uçları nazik bir şekilde temizlenmelidir. Ayrıca emzirme işleminden önce meme uçlarına hafifçe masaj yapmak süt kanallarını açar.

Doğumdan sonra genellikle meme uçlarında çatlaklar oluşur. Bu çatlaklar iltihap problemine açıktır. Meme uçlarındaki çatlakların giderilmesi konusunda uzman görüşü alınmalıdır. Bebeği doğru pozisyonda emzirmekte önemlidir. Bu sayede meme uçlarında çatlak oluşumunun önüne geçilebilir. Ayrıca bebek her iki memeden eşit şekilde emzirilmelidir.

Meme ve meme uçlarını tahriş eden kumaşlardan da uzak durulması gerekir. Varsa sigara kullanımı da sonlandırılmalıdır.

Exit mobile version