Anne adayları için hamilelik sürecinde bebeklerinin sağlığı her zaman ön plandadır. Hamilelik döneminde test yapılabilmek için plasentadan örnek alınması anlamına gelen koryon villus biyopsisi de anne adayları tarafından araştırılan konular arasında yer almaktadır. Peki koryon villus biyopsisi nedir? Koryon villus biyopsisi nasıl yapılır?
Koryonik villi, anne adayında gelişmekte olan plasentanın bir bölümünü ifade eder. Koryonik villus biyopsisi, hamilelik sürecinde genetik test yapabilmek için küçük miktarlarda koryonik villus örneği alınması işlemidir. Kesin tanıya yönelik uygulanan bir testtir. Çeşitli genetik hastalıkların önceden tespiti ve bebeğin kromozomlarını kontrol etmek için uygulanmaktadır. Hamileliğin 10 ila 13. haftaları arasında biyopsi uygulaması yapılmaktadır.
Koryon Villus Biyopsisi Nasıl Yapılır?
Bu biyopsi işleminde, plasentadan doku örneği alınır. Plasentanın genetik yapısı rahim içerisindeki bebekle aynıdır. İşleme başlamadan önce önce; ultrason cihazı ile bebek ve plasenta kontrol edilir. Sonrasında ince bir iğne ile karın bölgesinde bulunan deri ve rahim duvarından geçilir ve plasenta bölgesine girilir. Bu işlemle beraber plasentadan gereken doku alınır. Alınan bu minik doku, plasenta ya zarar vermez ve bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkilemez. Bu uygulama ameliyathane şartları gerektirmez. Yaklaşık 10-15 dakika kadar sürer. Plasentadan alınan doku örneği incelenmek üzere laboratuvara gönderilir.
Hangi Durumlarda Koryon Villus Biyopsisi Yapılır?
- Anne adayının ya da babanın bebeğe geçebilecek genetik hastalığı varsa (hiv virüsü taşınması)
- Anne adayının ya da babanın ailesinde genetik hastalıklar varsa
- Genetik yöntemlerle bebek sahibi olunmuşsa
- Hamilelik döneminde yapılan görüntüleme ve testlerde bebeğin genetik hastalık açısından risk altında olduğu belirlenmişse
Biyopsi Bebeğe Zarar Verir mi?
Hamilelik döneminin 10-13. haftasında gerçekleştirilen bu uygulama bebeğin sağlığı üzerinde herhangi bir olumsuz etki yapmaz. Ayrıca plasentaya da herhangi bir zararı yoktur. Ebeveynler bu işlem için uzman bir hekimden yardım almalıdır. Test sonuçları gönderilen laboratuvarın yoğunluğuna göre değişkenlik gösterebilmektedir. Genellikle 2-3 haftaya kadar kesin sonuçları çıkmaktadır. Çıkan sonuçlara göre anne karnındaki bebeğe hastalığı önleyici tedavi yöntemleri uygulanabilir. Genetik rahatsızlığı bulunan ebeveynler bu durumlarını doktorlarına mutlaka açıklamalıdır.