Hamilelikte saç dökülmesi anne adaylarının sıkça rastladığı sorunlardan biridir. Hamile kalmak, pek çok kadın için hayatının en önemli ve mucizevi dönemidir. Gebe kalınması ile birlikte, kadınların fiziksel ve psikolojik durumlarında da pek çok değişim meydana gelir. Bu değişimlerin en belirgin nedeni hormonal değişimlerdir. Hamilelik sürecinde, anne adayının vücudu bir canlıyı dünyaya getirmeye hazırlanırken, pek çok değişim geçirir. Bazen, yaşanan bu hormonal değişimler, anne adaylarında hamilelikte saç dökülmesi problemine neden olabilir.
Hamileliğin Saç Sağlığına Etkileri Nelerdir?
Hamilelik dönemi kadının saçlarını pek çok farklı şekilde etkileyebilir. Bazı anne adayları, hamilelik sürecinde saçlarının hiç olmadığı kadar sağlıklı olduğunu ifade ediyor. Aslında kadınların %30’u, hamileliklerinin 4. ve 5. aylarından itibaren, saç sağlıklarında bir iyileşme olduğunu belirtmektedir. Bazı anne adayları ise saçlarının her zamankinden daha problemli olduğunu belirtmektedir. Saç kuruluğu, hamilelik döneminde en sık karşılaşılan saç problemlerinin başında gelmektedir. Bu dönemde anne adaylarının saçları hamilelik döneminden öncekine göre daha fazla neme ihtiyaç duyar. Yaşanan hormonal değişimler, her hamilede farklı sonuçlar yaratmaktadır. Ayrıca, yaşanan bu hormonal değişimlere saç foliküllerinin verdiği yanıtlar da farklılık göstermektedir.
Ortaya çıkacak etkilerin hangi yönde olacağını önceden bilmek imkansızdır. Ayrıca, ilk hamileliklerinde saçları daha iyi görünebilen anne adayının ikinci hamileliğinde tam tersi bir durum söz konusu olabilir. Bir anne adayının dokuz ay boyunca saç dökülmesi gibi problemlerle karşılaşması oldukça nadirdir. Özellikle hamileliğin son üç ayına gelindiğinde anne adayının saçları daha iyi görünecektir.
Hamileliğin İlk 3 Ayında Saç Sağlığı
Hamileliğin ilk 3 ayında, saç tellerinin kalınlaştığı hissedilebilir. Bu dönemde saçlar, ayda yalnızca yarım santim kadar uzamaktadır. Bu nedenle anne adayının saçının genel uzunluğunda herhangi bir değişiklik fark etmek, ortalama 6 ay sürecektir. Saçlarda hissedilen kalınlık ve hacim; hamilelik döneminde artan östrojen seviyelerinden kaynaklanmaktadır. Bu durum, saç foliküllerinin daha az sebum üretmesine sebep olur ve böylece daha fazla saç kılı görünümü elde edilir. Ayrıca, sebum üretiminin azalması, saçların kurumasına neden olabilir. Bu nedenle, anne adaylarının hamileliklerinin ilk üç ayında nem takviyesi yapması gerekir.
Hamilelikte Saçlar Neden Dökülür?
Genel olarak anne adayları, artan östrojen hormonu seviyelerine bağlı olarak, saçlarında bazı değişimler görürler. Bu hormon ayrıca saç foliküllerini de etkiler. Hamilelik sürecinde yaşanan hormonal değişimlerin dışında, farklı nedenlerden dolayı da saç dökülmesi sorunu yaşanabilir. Ayrıca hamilelikte saç dökülmesi, anne adayının vücudundaki vitamin ve mineral eksikliklerine de bağlı olabilir. Doğum kontrol haplarının kesilmesi de az ihtimalle de olsa saç dökülmelerinin bir diğer neden olarak görülebilir.
Hamilelikte saç dökülmesi genellikle 1 ile 5. ayından sonra ortaya çıkmaktadır. Bu durum, anne adaylarının %40-50’sini etkileyen geçici bir durumdur. Saç dökülmesi sorunu bebeğin doğumundan 1 sene sonrası normale dönmektedir. Hamilelikte saç dökülmesinin diğer nedenleri ise;
- Besin Eksikliği
- Hamileliğe Bağlı Hastalıklar (Depresyon ve Yüksek Tansiyon gibi)
- Genetik Faktörler
- Tiroit Bozuklukları
- Kadın Hastalıkları
- Üreme İle İlgili Nedenler
- Saç Derisi Hastalıkları
Hamilelikte Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?
Gebelik döneminde ya da doğumdan sonra görülen saç dökülmeleri genellikle geçici bir sorundur. Bu sorun bebeğin doğmasından kısa bir süre sonra normale dönmektedir. Ancak, anne adayı ve bebeğe zarar verme ihtimalinden; saç dökülmesinin altında hastalık ya da beslenme yetersizliği gibi durumlar olup olmadığı kontrol edilmelidir. Hamilelikte sac dökülmesinin önüne geçmek için anne adayları aşağıda yer alan yöntemleri uygulayabilirler.
- Saç derisine düzenli olarak bakım yapmak saç sağlığını korur. Haftada 2 defa yatmadan önce doğal bakım yağları ile saç derisine masaj uygulanabilir.
- Çok fazla saç kurutma makinesi ve düzleştirici kullanmaktan kaçınılmalıdır. Banyo sonrası saçlar geniş dişli taraklar ile nazikçe taranmalıdır.
- Vitamin eksikliği söz konusu ise doktorun önereceği vitamin takviyeleri düzenli olarak tüketilmelidir.
- Meditasyon yapmak kişilerin ruhunu dinlendirir ve depresyondan korur. Depresyon da saç dökülmesine sebebiyet veren bir faktördür.
- İçeriğinde kimyasal bulunan kozmetik ürünlerinden kaçınılmalıdır. Doğal ürünler kullanılmalıdır.