Hamilelikte Koronavirüs, 31 Aralık 2019 tarihinde Çin’in Hubei eyaletinde sebebi henüz bilinmeyen zatürre vakaları bildirilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü’nün 7 Ocak 2020 tarihinde yaptığı açıklama ile tüm dünya ülkeleri yeni bir virüs ile karşı karşıya kalmıştır. Ülkemizde ilk koronavirüs vakası 11 Mart 2020 tarihinde görülmüş ve hızlı bir yayılım göstermiştir. Uzmanlar tarafından bu virüs Covid-19 olarak adlandırılmıştır. Bu virüs, kronik sağlık problemi olan bireyleri daha çok etkiler. Ancak, bulaşıcı özelliğinin yüksek olması nedeniyle her yaştan kişide de görülebilmektedir. Özellikle 18 yaş altı bireylerin bu virüsü taşıyıcı oldukları kanıtlanmıştır.
Koronavirüs Hamilelik Döneminde Riskli midir?
Bağışıklık sistemi güçlü ve yaşı genç olan bireyler bu hastalığı hafif belirtilerle atlatabilmektedir. 60 yaş üstü ve kronik sağlık sorunu olanlar yüksek risk gruplarında görülürler. Ancak hamile anne adayları yüksek risk grubunda yer almazlar. Yapılan araştırmalar sonucunda henüz bu virüsün anneden bebeğe geçtiğine dair bir kanıt bulunamamıştır. Hamilelikte koronavirüse yakalanan bir anne adayı, tıpkı diğer hastalar gibi ateş, öksürük, halsizlik ve kas ağrıları gibi belirtilerle karşılaşabilir. Hamilelik döneminde bağışıklık sistemi kendisini baskılamasından dolayı anne adayları enfeksiyon hastalıklarına oldukça açıktır. Koronavirüse yakalanan bir anne adayının erken doğum yapması ile alakalı herhangi bir veri bulunmamaktadır. Bebek doğduğu zaman korona testi pozitif çıksa dahi bu durumun anne karnında mı yoksa doğum esnasında mı olduğuna dair somut bilgiler yoktur.
Koronavirüs Hamilelikte Bebeğe Geçer mi?
Bu konuda henüz yayınlanmış bilimsel bir veri yoktur. Her ne kadar anne ile bebeğin arasında bir kan bağı bulunsa da ispatlanmış bir vaka bilgisi bulunmamaktadır. Koronavirüs’ün çok yönlü araştırmaları bilim insanlarınca devam etmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün de bu yönde çalışmaları bulunmaktadır. Anne adaylarının, hamilelik döneminde hijyenine dikkat etmesi ve başkaları ile temastan kaçınması gerekir. Bu süreçte beslenmeye dikkat etmeli, egzersizler yapılmalı ve düzenli uykuya son derece dikkat edilmelidir. Dışarıda yürüyüş yapmak yerine ev içerisinde yürüyüş yapmak daha doğru bir karar olacaktır. Bu sayede anne adayı hem kendini hem de fetüsü dış etkenlerden korumuş olur.
Hamilelikte Koronavirüse Yakalanılırsa Ne Yapılmalıdır?
Koronavirüs belirtilerini taşıyan bir anne adayı ağzına maskesini takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kapsamlı bir tanı için görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir. Bebeğe bir zarar gelmemesi için doktorlar bu hususta gerekli önlemleri alırlar. Koronavirüsün vücutta neden olduğu rahatsızlık seviyesine göre tedaviye evde devam edilir veya uygun bulunması halinde hastaneye yatış verilebilir. Ayrıca koronavirüs dönemi boyunca hastanelerden uzak kalmaya çalışan anne adaylarının da düzenli olarak mutlaka gebelik takibini yaptırmaları gerekir.