Hamilelikte koronavirüs son dönemlerin en fazla araştırılan konuların başında gelmektedir. Koronavirüs çok yönlü olarak tüm ülkelerde araştırılmakta ve bilimsel makaleler deyim yerindeyse havada uçuşmaktadır. Koronavirüsün sebep olduğu her yeni olay gündeme hızlıca tırmanmaktadır. Özellikle çocuk sahibi olma planları yapmak isteyen çiftler bu konuda büyük tedirginlikler yaşamaktadır. Hemen hemen her gün basında çıkan ve hamile anne adaylarını haber alan içerikler bu tedirginlikleri ileri seviyeye taşımaktadır. Bu yazımızda hamilelikte koronavirüs nelere etki eder, anne ve bebeğe zararı var mıdır gibi soruları cevaplayacağız.
Hamilelik Koronavirüse Yakalanma Riskini Artırır mı?
Hamilelik döneminde anne adaylarının bağışıklık sistemi bir miktar baskılanır. Hamileliğin ilerleyen aylarında akciğer kapasitesi azalır ve vücut daha fazla oksijen tüketme ihtiyacı duyar. Bu nedenle solunum yolu enfeksiyonları açısından anne adalar daha yatkın hale gelir. Günümüzde koronavirüs için yayınlanan makalelerde, hamilelik döneminin koronavirüs enfeksiyonuna karşı yatkınlık sağlayıp sağlamadığı konusunda henüz net bir bilgi yoktur.
Hamilelikte Koronavirüs Daha mı Şiddetli Geçirilir?
Hamilelik faktörü, anne adaylarını viral ve bakteriyel enfeksiyon solunum yolu hastalıklarında daha yatkın hale getiren fizyolojik bir durumdur. Bağışıklık sisteminin bir miktar baskılanması nedeniyle fizyolojik değişikliler gerçekleşir ve bu değişiklikler solunum yolu hastalıklarının daha şiddetli geçmesine yol açar. Daha önce çıkan SARS – COV ve MERS COV virüslerinde yapılan araştırmalarda hamile anne adaylarının diğer hastalara göre hastalıklarını daha şiddetli geçirdikleri saptanmıştı.
Koronavirüs Anne Karnındaki Bebeğe Geçer mi?
Hamileliklerinin ilk dönemlerde koronavirüse yakalanan anne adayları üzerinde yapılan detaylı incelemelerde virüsün anne karnındaki bebeğe geçmediği gözlemlenmiştir. Ancak hamileliklerinin son 3 ayında koronavirüse yakalanmış anne adaylarından doğan bebeklerde yapılan incelemelerde virüsün varlığı gözlemlenmiştir. Toplanan veriler bu oranın sadece %4 olduğunu göstermektedir. Yani her 100 bebekten 4’üne virüs bulaşıcılığı görülmüştür.
Koronavirüs Doğum Şeklini Etkiler mi?
Doğum işleminin norma yollarla mı yoksa sezaryen ile mi yapılacağı anne ve bebeğin sağlık durumlarına göre kararlaştırılır. Bugüne kadar yayınlanan makalelerde koronavirüsün hangi doğum yönteminin kullanılacağı ile ilişkili olmadığını göstermektedir. Bir anne adayı hangi yönteme karar vermişse, koronavirüs hastalığına yakalansa dahi o yöntemle doğum gerçekleştirilmektedir. Doğum sonrasında eve kesinlikle ziyaretçi kabul edilmemeli ve anne ile bebeği bir süre izolasyon altında kalmalıdır.
Anne Sütünden Bebeğe Koronavirüs Geçer mi?
Anne sütünden bebeğe virüs geçtiği ile alakalı herhangi bilimsel bir veri bulunmamaktadır. Ayrıca anne sütü bebeğin bağışıklık sistemi için son derece önemli bir besindir. Bebeği hasta etmekten ziyade onu hastalıklardan koruduğu bilinmektedir. Anne koronavirüse yakalansa bile anne bebek arasındaki temas ilişkisi fayda-zarar dengesine göre ayarlanmalıdır.
Koronavirüse Yakalanan Hamile Kadınlara Tomografi Çekilir mi?
Kendisinde koronavirüs belirtisi hisseden bir anne adayı maskesini takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Bazı vakalarda covid-19 teşhisi için tomografi gibi radyolojik görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir. Bu süreçte hekimler, anne karnındaki bebek için gerekli önlemleri aldıktan sonra radyolojik görüntüleme yaparlar. Bu konuda oldukça duyarlı olan anne adaylarının doktorlarına güvenmesi gerekmektedir. Aksi halde daha kötü sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.