Hamilelikte Kansızlık (Anemi) Belirtileri ve Tedavisi
Hamilelikte kansızlık (anemi) sorunu erken doğum ve doğum sonrası kanama gibi riskleri içerisinde barındırabiliyor. Gelişmekte olan ülkelerde hamilelik döneminde kansızlık (anemi) görülme oranı %50’inin üzerindeyken, doğum sonrası anne ölümlerinin %40-60’ından yine anemi sorumludur. Bu nedenle hem bebek hem de kendi sağlıkları açısından anne adaylarının düzenli olarak kan değerlerini takip ettirmesi gerekir. Kansızlık problemi B12, demir ve folik asit destekli yöntemlerle tedavi edilebilmektedir.
Hemoglobin seviyesinin 11 mg/dl’nin altında görülmesi kansızlık (anemi) anlamına gelmektedir. Demir ve folik asit eksikliği olan kişilerde bu sorun görülmektedir. Ayrıca B12 düzeyinin de çok aşağıda olması anemi sorunun gelişmesine yol açabilir. Hamilelikte kansızlık sıkça karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Çabuk yorulma, halsizlik gibi belirtilerle kendisini gösterir. İleri seviyelerde mide-bağırsak problemleri de ortaya çıkar. Erken doğum veya doğum sonrası da durdurulamayan kanama riski gelişebilmektedir. Kansızlık (anemi) sorunu olan annelerden doğan bebeklerde de gelişim geriliği ve davranış bozuklukları görülebilir.
Hamilelik Döneminde 2 Kat Daha Demir İhtiyacı
Hamilelik döneminde kan hacmindeki artış, bebek ve plasentanın ihtiyaçları nedeniyle 2 katına çıkar. Bu durumda da anne adayının günlük 4 mg demir gereksinimi ortaya çıkar. Gıdaların içerisinde yer alan demirin ancak %10 kadarı emilebildiğinden, hamilelik döneminde ekstra demir kullanımı zorunlu olmaktadır. Hamilelik sürecinin erken dönemlerinde kandaki ölçülen hemoglobin ve ferritin düzeyleri ile demir eksikliği takip edilmeli, et tüketimi ve C vitamini içerikli gıdaların alınması ihmal edilmemelidir. Kansızlık problemi yoksa 60 mg kadar önleyici dozda demir önerilirken; anemisi olan anne adaylarında günlük doz 100 miligram ve üzeri olabilir.
Hamilelikte Kansızlık Belirtileri
Kansızlık (anemi) sorununun en karakteristik belirtisi halsizlik ve yorgunluktur. Özellikle hamilelik döneminde bu belirtiler daha çok artar. Daha ileri seviyelerde kollarda uyuşma ve mide-bağırsak problemleri görülebilir.
Hamilelikte Kansızlığa Ne İyi Gelir?
Hamilelik döneminde kansızlık sorununun önüne geçmek için bol sebze tüketilmelidir. Folik asit açısından zengin olan ıspanak, brokoli ve brüksel lahanası öncelikler arasında gelmelidir. Ayrıca bu sebzeler çok fazla haşlanmamalıdır. Aksi halde içeriğindeki folik asit düzeyi yok olur. C vitamini içeren gıdalar da demir emilimini sağlar. Bu nedenle demir içerikli gıdaların tüketiminden sonra C vitamini tüketilmelidir. Güneş ışığı da demir emilimini sağlamaktadır. Gün içerisinde sıcaklığın yüksek olmadığı vakitlerde güneş ışığı almak yararlı olur. Kafein içeren içeceklerden uzak durmak gerekir.