Hamilelikte İştah Artışı Nedenleri - Bebek Hayatı
Bebek Hayatı

Hamilelikte İştah Artışı Nedenleri

hamilelikte iştah artışı

hamilelikte iştah artışı

Hamilelik süreci anne adayları için özel bir dönemdir. Hormonların fazlasıyla değişken olduğu ve duygu durumlarının en üst seviyede yaşandığı bu dönemde beslenme faktörü de oldukça önemlidir. Hamilelikte iştah artışı nedenleri arasında bu faktörler de yer almaktadır. Peki hamilelik dönemi boyunca hangi besini ne kadar ve nasıl tüketmeliyiz?

Hamilelik dönemi boyunca, ben iki canlıyım ve bu nedenle çok yemek yemem gerekir diye düşünmeyin. Anne adayının bedeni kendi ihtiyacını iştah yolu ile gösterir. Şayet iştah faktörü çok yüksekse yemek miktarı artırılabilir. Fakat anne adayı bunu düşünerek belirlememelidir. İştah düzeyi bazen az, bazen çok olabilir. Özellikle gebeliğin 3. ayından sonra hormon baskısı ortadan kalkınca iştah seviyesi artabilir. Ya da hamur işi, tatlı gibi gıdaları çok tüketmeye başlanıldığında, hareketsiz kalıp sindirim sistemine destek olunmadığında da iştah seviyesi artabilir. Hamilelikte iştah artışı ne kadar yüksek olursa olsun dengeli ve sağlıklı beslenmekten uzak durulmamalıdır.

Bu Besinlere Dikkat Edilmeli!

Hamilelik dönemi boyunca bedenin zarar görmemesi ve fetüsün gelişimini rahat tamamlayabilmesi için bazı besin gruplarına özellikle dikkat edilmelidir. Bu besinleri sıralayacak olursak;

Kalsiyum : Anne karnındaki fetüsün gelişiminde kalsiyumun çok büyük bir önemi vardır. Bu nedenle şayet anne adayı yeteri düzeyde kalsiyum almazsa, fetüs ihtiyacını ne yapıp edip anneden karşılayacağı için; anne adayında kemik erimesi, diş kayıpları, eklem rahatsızlıkları gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu durumu önlemek için kalsiyum açısından zengin olan yiyecekleri tüketmek gerekir. Kalsiyum açısından zengin besinler ; süt ve süt ürünleri, peynir, yoğurt, balık, fasulye, badem ve yeşil yapraklı sebzelerdir.

Protein : İnsan vücudunun yapı taşı olarak bilinen proteinler, hem bağışıklık sistemi için hem de vücudun yenilenmesi için gerekli olan temel besinlerin başında gelir. Anne karnındaki bebek için de protein son derece önemlidir. Bu nedenle hamile bir bireyin protein ihtiyacı normal bir bireyinkinden 1/3 oranında daha fazladır. Protein açısından zengin besinler ; Kırmızı ve beyaz et, yoğurt, yumurta, peynir, bakliyatlar, fındık ve ceviz gibi kuruyemişler, avokado, nar gibi meyvelerdir.

Vitamin : Özellikle C vitamini hamilelik döneminde vücutta en önemli biri olan demirin, bağırsaklardan emilimini sağlaması nedeniyle özel bir öneme sahiptir. Folik asit, B grubu vitamin sınıfındadır ve özellikle gebeliğin ilk 3 ayında folik asit ihtiyacı normalin 3 katına çıkar. Folik asit bebeğin hücre gelişimi açısından oldukça önemlidir.

Exit mobile version