Hamilelikte İdrar Kaçırma
Hamilelikte idrar kaçırma problemi anne adaylarının sıkça karşılaştığı bir durumdur. Bu durum ürolojik bir sorundan kaynaklanmaktadır. İdrar geldiği zaman anlaşılmaması ve tuvalete yetişememe gibi durumlar anne adaylarının gündelik yaşantılarını olumsuz yönde etkiler. Her anne adayının idrar kaçırma seviyesi aynı olmayabilir. Ancak bu sorun gündelik hayatı olumsuz şekilde etkileyecek seviyelere gelmişse mutlaka bir doktora başvurulması gereklidir.
Hamilelikte İdrar Kaçırmanın Nedenleri
Gebelik döneminde anne adayının böbreklerinden geçen kan akımı artmaktadır. Böbreklerden süzülen kan miktarının artmasına bağlı olarak idrar miktarında da artış olur. Özellikle hamileliğin son 2 ayında rahmin iyice büyümesi ile mesaneye baskı oluşur. Mesanenin idrar depolama alanı da bu nedenle küçülür. Ayrıca hamilelik döneminde progesteron hormonu seviyesinde artış olur. Bu artış ile beraber mesane ve idrar yolu arasında bulunan sfinkterler gevşer. Bu nedenle hamilelik boyunca anne adayı idrar yolu enfeksiyonuna karşı açık hale gelir. İdrar yollarındaki enfeksiyon sorunu mesane duvarının hassaslaşmasına neden olur. Tüm bu faktörlere bağlı olarak hamilelikte idrar kaçırma problemi görülür.
Hamilelikte İdrar Kaçırma Tedavisi
Hamilelik döneminde idrar kaçağı olan anne adaylarının öncelikle bir doktora başvurması ve idrar testi yaptırması gerekir. Şayet idrar testi sonucunda bir enfeksiyon varlığı söz konusu ise doktor tedavi için uygun ilaçlar reçete edecektir. Cerrahi işlem yapılması söz konusu ise bu durum doğumdan sonraya ertelenir. Tecrübeli annelerin bu konuda sahip oldukları bilgi birikimleri de vardır. Örneğin düzenli olarak kegel egzersizleri yapmak. Kegel egzersizleri idrar kaçırma sorunlarının önüne geçebilmektedir.
Kegel Egzersizleri Nedir?
Bu egzersizler pelvik kaslarının doğru biçimde çalışmasını sağlar. Anne adaylarının sağlığı açısından da oldukça faydalı egzersizlerdir. Kegel egzersizlerine başlamadan önce pelvis kaslarının nasıl kullanılacağını öğrenmek gerekiyor. Egzersizlere başlamadan önce pelvik bölgesini çalıştırmak adına idrarın gelmesiyle beraber tuvalete gidilmelidir. Kegel egzersizleri yapılırken sanki gaz tutuyormuş gibi makat bölgesindeki kasların sıkılması gerekir. Bu işlemden sonra vajinal bölgede bulunan kaslar sıkılmalıdır. Bir süre kasları sıktıktan sonra gevşetmeye bırakılmalıdır. Bu hareket en az 5 defa tekrar edilmelidir. Bu esnada yavaş ve sakin olunmaya dikkat edilmelidir. Bu da büyük rahatlamaya neden olur.