Hamilelikte beslenme hem anne hem de bebek açısından son derece önemlidir. Hamile olmasını öğrenmesinden sonra anne adayları bebeğin sağlığı açısından en doğru yöntemleri uygulamaya geçer. Bunların başında da beslenme faktörü gelir. Normal hayatlarında beslenme düzenine ve şekline dikkat eden kadınlar hamilelik sürecinde pek fazla sıkıntı yaşamazlar. Anne adayı tarafından tüketilen her besin değerinin kordon yoluyla bebeğe geçtiği bilinmektedir. Bu dönemde tüketilen doğru besin gıdaları bebeğin hem motor hem de fiziksel gelişimine olumlu katkı sağlar.
Hamilelik döneminde bir anne adayının 11-14 kg alması normal olarak kabul edilir. Belirtilen bu kilo aralığının üstünde kilo alınması yanlış diyet yapıldığının göstergesidir. Ayrıca beslenme ile egzersiz faktörleri bir arada götürülmelidir. Besin değeri düşük kalorisi yüksek gıdalar bebek yerine anne adayına kilo aldırır. Hamileliğin 3. ayında anne adayındaki hormonal değişiklikler nedeniyle koku hassasiyeti ve kusma görülür. Hamilelikte beslenme sürecinde 3. aya bu nedenle dikkat edilmelidir. Bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesi adına uygun ortam oluşturulmalıdır.
Hamileliğin İlk 3 Ayında Beslenme Düzeni
Şayet planlı bir gebelik söz konusu ise anne adayına hamilelikten 3 ay önce ve hamileliğin ilk 3 ayında folik asit takviyesi alması önerilebilir. Hamileliğin ilk 3 ayında gelişen koku hassasiyeti ve kusmaya karşı kokusuz, baharatı olmayan tuzlu yiyecekler tüketilebilir. Hamilelik sürecinde yumurta, balık, kırmızı et, süt ve süt ürünleri tüketimi son derece önemlidir. Hamileliğin ilk 3 ayında anne adayının bu ürünlere karşı hassasiyeti bulunuyor ise tüketmesini zorlamaya gerek yoktur. Bunun nedeni; anne karnındaki bebeğin ilk 3 aylık süreçte besin değerlerini almamasıdır. Kısacası anne adayı hamileliğin ilk 3 ayında dilediği şekilde beslenebilir. Ancak yine de uzun raf ömrüne sahip olan sosis, salam ve hazır meyve suyu gibi gıda ürünlerinden uzak durmaya özen gösterilmelidir.
Hamilelikte Süt ve Süt Ürünlerinin Tüketilmesi
Hamilelikte beslenme faktörünün bir parçasını oluşturan süt ve süt ürünleri düzenli şekilde tüketilmelidir. Anne adayının günde en az 1 bardak süt, bir dilim peynir ve bir kase yoğurt tüketmesi gerekir. Protein açısından zengin bir gıda kaynağı olan yumurta da hafta en az 3-4 kez tüketilmelidir. Gebelik sürecinde kalsiyum ve protein alımı bebeğin gelişimi açısından son derece önemlidir.
Hamilelikte Kırmızı Et ve Balık Tüketilmesi
Hamilelikte beslenme faktörünü oluşturan bir diğer faktörde kırmızı et ve balık tüketimidir. Omega 3 ve 6 yağları açısından zengin bir besin değerine sahip olan balık haftada en az iki kez tüketilmelidir. İçeriğinde midye gibi yüksek miktarda cıva barındıran deniz ürünlerinin tüketilmemesi gerekir. Ayrıca suşi gibi çiğ balıklar tercihler arasından kesinlikle çıkarılmalıdır.
Bebeğin gelişimine katkı sağlayan protein değeri kırmızı et içerisinde de bulunmaktadır. Bu nedenle haftada en az iki kez kırmızı et sofradan eksik edilmemelidir. Beyin gelişimine katkı sağlayan B vitamini içeriği de kırmızı et içinde bulunmaktadır.
Bunların dışında anne adayı günde en az 3 litre kadar sıvı tüketmelidir. Sigara ve alkol kullanımı varsa bu alışkanlıklardan vazgeçilmelidir. Badem, ceviz ve kuru incir gibi kuruyemiş tüketimi ihmal edilmemelidir.