Hamilelikte Basur ve Tedavisi
Hamilelikte basur sorunu anne adaylarının sıkça karşılaşabildiği bir durumdur. Halk dilinde basur olarak bilinen bu sağlık sorununun tıp dilindeki adı hemoroittir. Makat etrafında bulunan toplardamarların gevşeyip aşağı sarkması durumuna basur denmektedir. Bazı bireylerde hiç belirti olmamasına rağmen makat bölgesinde ani bir ağrılı şişlik meydana gelir. Bu duruma da boğulmuş hemoroit (tromboze hemoroit) denir. Basurların neden olduğu ağrı ve akıntı kişinin gündelik hayatını olumsuz etkiler.
Makale İçerikleri
Hamilelikte Basur (Hemoroit) Belirtileri
Gebelik döneminde dışkılama sonra makat bölgesinde acı ve kaşıntı var ise bu durumda basur varlığı düşünülmelidir. Bazı basurlar makat bölgesinde kanamaya da yol açar. Dışkılama işleminden sonra makat bölgesine dokunulduğunda hissedilen şişlik basur olunduğunu gösterir.
Hamilelikte Basur (Hemoroit) Neden Olur?
Gebelik döneminde bebeğin rahim organına uyguladığı baskı ve pelvis bölgesinde artan kan akışı, kalın bağırsak (rektum) duvarındaki toplardamarların şişmesine neden olur. Kısacası kan hacminin artması ile beraber toplardamarlardaki basınçta artar. Bunun sonucunda da toplardamarlarda varisleşme oluşur. Basur, gebelik döneminde en sık karşılaşılan varis türüdür. Bu dönemde bebeğin anneye bindirdiği yük nasıl ayaklarda varis problemine yok açıyorsa aynı şekilde makat bölgesinde de basura neden olabilir.
Hamilelikte kabız olmamaya dikkat edilmelidir. Kabız olan anne adayı dışkılama esnasında ıkınacağı için makatta zorlanma olur. Buna bağlı olarak da basur sorunu gelişir. Ayrıca yine hamilelik döneminde baharatlı ve acı gıdalardan uzak durulmalıdır. Hamilelikte beslenme ile alakalı konumuza göz atabilirsiniz.
Hamilelikte Basurdan Korunmanın Yolları
- Doğru ve dengeli beslenerek kabızlık sorununa engel olmak
- Dışkılama esnasında ıkınmamak
- Makat bölgesi hijyenine dikkat etmek
- Düzenli egzersiz yapmak
- Ilık suda oturarak banyo yapmak
- Uyku pozisyonunda doğru şekil kullanmak
Hamilelikte Basur Bebeğe Zarar Verir mi?
Basur sorunu anne karnındaki bebeğe kesinlikle zarar vermez. Hamilelik süresince anne adayını zorlar. Yukarıda belirtilen korunma yollarına rağmen basur sorunu oluşuyor ise bir hekimden yardım alınmalıdır. Doğumdan sonra basur problemi de ortadan kalkar. Ancak bazı anne adaylarında bu sorun lohusalık döneminin bitimine kadar devam edebilmektedir. Ayrıca basur nedeniyle makattan kan gelmesi de bebeğe bir zarar vermez.