Hamilelikte Astım Belirtileri ve Tedavisi - Bebek Hayatı
Bebek Hayatı

Hamilelikte Astım Belirtileri ve Tedavisi

hamilelikte astım

hamilelikte astım

Hamilelikte astım hastalığı değişken bir seyir izlemektedir.. Genel olarak anne adaylarının 1/3’ünde hastalığın seyrinde düzelme, 1/3’ünde kötüleşme görülürken geri kalan üçte birlik kısımda herhangi bir değişiklik gözlenmez. Hastalık genelde hamileliğin son dönemlerinde düzelme eğilimine girer ve akut atakların sıklığı azalır. Bu durumun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte progesteron hormonundaki değişimlerin neden olduğu tahmin edilmektedir..

Asrıma bağlı olan akut ataklar en sık hamileliğin 24. haftaları civarında görülürken ortaya çıkan değişimler bebeğin doğmasından 3 ay kadar sonra hamilelik öncesi haline döner. Genel olarak eğer astım semptomları hamilelikten önce kötü ve şiddetli ise hamilelik döneminde daha da şiddetleneceği öngörülebilir. Daha sonraki hamileliklerini yaşayan anne adaylarında ise ilk hamilelikte ortaya çıkan değişikliklere benzer değişimler beklenmelidir. Hazırlanan bir istatistiğe göre kız bebeğe hamile olan anne adaylarında hamilelikte astım belirtilerinin daha da şiddetlendiği iddia edilmektedir.

Astımın Hamilelik Üzerindeki Etkileri

Astım hastalığının anne adayı ve karnındaki bebeği üzerindeki etkileri değişkendir. Kontrol altında tutulan bir astım varlığında hem anne adayında hem de bebekte sağlık sorunu çıkma olasılığı oldukça düşüktür. Öte yandan kontrol altında tutulmayan vakalarda ortaya çıkan ve istenmeyen etkilerin altında yatan temel faktör yan etkilerinden çekinerek yetersiz ilaç kullanılmasıdır. Bu son derece yanlış bir yaklaşımdır, çünkü astım ilaçlarının içeriği hamilelik döneminde güvenli olarak kabul edilen maddelerden oluşur. Anca bu ilaçlar mutlaka uzman bir hekim tarafından reçete edilmelidir.

Hamilelikte Astım Tedavisi

Astım sorunu olan bir anne adayının tedavisi hamile olmayanlardan çok farklı değildir ve genelde aynı tür ilaçlar reçete edilir. Astım tedavisi için reçete edilen ilaçların hamilelik ve bebek üzerinde zararlı etkileri gösterilmemiştir. Bu nedenle güvenli olarak kabul edilirler. Asıl endişe edilmesi gereken husus, kontrol edilemeyen astımın neden olduğu anne karnındaki bebek üzerindeki zararlı etkilerdir.

Hastalığın tedavisindeki temel amaç, en iyi solunum fonksiyonuna ulaşarak ataksız bir dönem geçirilmesini sağlamaktır. Tedavi yöntemlerindeki genel prensipler ise mümkün olan en az sayıdaki ilacın tüketilmesi, maksimum solunum fonksiyonunun sağlanması, havayolu rahatsızlıklarından kaçınılması, astım semptomlarını alevlendiren üst solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit ve reflünün tedavi edilmesidir. Hamilelerde astım tedavisinin amacı oskijen azlığına (hipoksi) neden olan atakların önlenmesi ve ideal solunum fonksiyonunun sağlanarak bu oksijen azlığının anne karnındaki bebeğin gelişimi üzerindeki olumsuz etkilerinin engellenmesidir.

Hamilelikte Astım Bebeğe Geçer mi?

Aile öyküsünde astım veya alerji olan bir kişilerde bu hastalığın gelişme riski normal bireylere göre 4-5 kat daha fazladır. Dolayısıyla astım hastalığı olan bir anneden doğan bireylerde ilerleyen zamanlarda astım gelişme riski yüksektir.

Exit mobile version