Hamilelikte 9. Ay
Hamilelikte 9. ay sonlarına doğru bebeğin boyu yaklaşık 50-52cm ağırlığı ise 3500 grama kadar ulaşmaktadır. Anne karnındaki bebek bu dönemde itibaren dünyada yaşamını sürdürebilecek olgunluğa ulaşır. Beyin hücrelerindeki artış sayısı ise devam etmektedir. İç organlarının tamamı gelişmiş durumdadır. Gün olarak erken doğsa bile küvez bakımına ihtiyaç duymaz. Yine bu dönemde bebeğin cildinde bulunan ve lanugo olarak bilinen ince tüyler büyük oranda dökülür. Bazı organları ve cilt altı dokusu yağlanmaya devam eder.
Hamilelikte 9. ayda göbek kordonu yardımı ile anne adayından bebeğe antikorlar geçmeye devam etmektedir. Bu antikorlar sayesinde bebek, rahim dışında karşılaşacağı hastalık ve mikroplara karşı hazırlıklı kendisine koruma kalkanı sağlayacaktır. Bebeğin yeri iyice daraldığı için hareketleri de kısıtlı ve az olur. Ama rahim içerisinde gerinme hareketleri yaparken o minik ellerinin ve ayaklarının itme hareketleri hissedilebilir. Bu aya bağlı haftalarda bebeğin hıçkırıkları ritmik küçük zıplamalar şeklinde hissedilir. 9 aylık bebek anne karnında uyku haricindeki zamanlarında hareket edeceği için anne adayının hareketleri takip etmesi gerekir. Eğer hareketleri bir süre hissedilmez ise bir doktora başvurulmalıdır.
Hamilelikte 9. Ayda Neler Yapılmalıdır?
Bu dönemde anne adayı uzun yolculuklar yapmamalı ve doğum yapacağı hastaneye yakın olmalıdır. Cinsel ilişkiye girmek doğum başlangıcını tetikleyebileceği için bu ayda daha dikkatli olunmalıdır. Ayrıca doğum çantasının da artık hazır olması gerekir. Ani ve hızlı hareketler de doğum başlangıcını tetikleyeceğinden yine bu tarz eylemlerden kaçınmak gerekir. Annenin tükettiği her besinin kan yolu ile bebeğe geçtiği de unutulmamalıdır. Bu nedenle anne adayı yediği içtiği şeylere son derece dikkat etmelidir.
Gebeliğin 9. ayında yürüyüş haricindeki diğer egzersizlerden kaçınılmalıdır. Yürüyüş egzersizleri ise bir önceki aylara göre daha az olmalıdır. Her kasılma sonrasında endişe ve panik havasına oluşmamalıdır. Kasılmalar sonrasında doktordan bilgi alınmalı ve ona göre hareket edilmelidir. Tansiyon yüksekliği yaşayan anne adayları mutlaka bir doktora görünmelidir. Yüksek tansiyon hamilelikte tehlikeli bir durumdur. Gebelik Zehirlenmesi (Preeklampsi) sorunu gelişmesi halinde sezaryen yöntemi ile doğum işlemi gerçekleştirilir.