Hamilelikte 8. Ay
Hamilelikte 8. ayın sonlarına doğru bebeğin boyu yaklaşık 46-47 cm ağırlığı ise 2300 grama ulaşmaktadır. Anne karnındaki 8 aylık bebek o kadar bilinçlidir ki, doğum sürecine hazırlık yapmaya başlar. Annesinin karnından rahatlıkla çıkabilmek için muhtemelen artık sefalik pozisyonda yani baş aşağı dönmüş durumdadır. Eğer bebek hala baş aşağı pozisyonda değilse, birkaç haftaya kadar bu pozisyonu alacaktır. Bazı anne adayları bebeklerinin baş aşağı pozisyona geçtiğini hissettiklerini ifade ederler. Bebeklerin yaklaşık %97’si doğuma kadar baş aşağı döner. Baş aşağı dönerek doğum pozisyonunu alan bebeğin yüz kısmı son haftalarda arkaya doğru bakar. Bebeğin bu pozisyonu sezaryen yöntemi ile gerçekleşen doğum işlemleri açısından da avantajlıdır.
Hamilelikte 8. ayda bebeğin beyin ve sinir sistemleri tamamen gelişmiştir. Beyin hücreleri ise artmaya devam etmektedir. Bu dönemde bebeğin cildindeki lanugo adındaki ince tüyler dökülmeye devam eder. Cildinin yüzeyinde aylardır oluşan kalın, macunumsu, beyaz ve yağlı bir yapıya sahip olan verniks kazeoza tabakası, vücudun ısı kontrolünü sağlayarak bebeğin cildini amniyon sıvısının asitli ortamından korur. Bunun dışında doğum esnasında bebeğin doğum kanalından geçişini kolaylaştırma görevi bulunur. Normal doğum işlemlerinde, doğumdan sonra verniks tabakasının bebeklerin cildinde bir süre daha kalması sağlanır. Yani bebek hemen yıkanmaz. Bu sayede bu yağlı tabakanın, dış dünyaya uyum aşamasında bebeğin cildini nemli tutmaya ve beslenmeye devam etmesi sağlanır. Hastane ortamında yapılacak ilk banyosunda Verniks’in birazı bebeğin cildinde kalacak şekilde yıkama yapılır.
Hamilelikte 8. Ayda Neler Yapılmalıdır?
Bu dönemde anne adaylarının karnı çok büyüdüğünden ağırlık merkezleri de değişmiş olacaktır. Bu nedenle anne adayları gündelik hayatlarında hızlı hareketlerden kaçınmalıdır. Hamilelik dönemi boyunca yeme ve içmeye özen gösterilmelidir. Ayrıca yine bu dönemde doktorun önereceği egzersizlerde yapılmalıdır. 8. ayda gece uykularında aksamalar olabilir. Anne adayları bu süreçte gündüz vakti küçük şekerlemeler yapabilir. Ayrıca gece uykuya dalmadan önce 1 bardak ılık süt içmek gerek bebek için gerekse anne için yararlı olur. Fetüs, mesane torbasına iyice baskı yaptığı için gece tuvalete kalkmalar da artacaktır. Bu durumun önüne geçmek için gece yatmadan 1-2 saat önce sıvı tüketilmemesi doğru bir adım olacaktır.
Uykuya dalmadan önce yapılacak hamilelik yogaları anne adayını rahatlatır. Ayrıca reflü sorunu olan anne adayları yastıklarının altına bir yastık daha ekleyerek bu sorunun önüne geçebilirler.