Hamilelikte 7. Ay
Hamilelikte 7. ayın sonlarına doğru bebeğin boyu yaklaşık 40-42 cm ağırlığı ise 1400 grama ulaşmaktadır. 7 aylık anne karnındaki bir bebekte organların ve vücut sistemlerinin neredeyse tamamı oluşmuştur. Bundan sonraki aylarda en önemli gelişmeler boy ve kilo artışlarında olacaktır. Bu aydan sonra anne karnındaki bebeğin haftalık kilo alımı ortalama 500 gramdır. Hamileliğin 7. ayında bebeğin cilt yüzeyindeki lanugo olarak bilinen ince tüyler hızla kaybolmaya devam etmektedir. Vücudunu sıcak tutmasını sağlayacak ve bağışıklık sistemini güçlendirecek olan Vernix Caseosa tabakası da cilt yüzeyinde kalınlaşmıştır.
Bu dönemde el tırnakları tamamen uzayan bebeğin ayak tırnaklarının uzamasına ise biraz daha zaman vardır. Beyin ve sinir sistemi tamamen gelişmiştir. Buna bağlı olarak her geçen gün daha da bilinçli hareketler yapabilmektedir. Hamilelikte 7. ayda bebek, göz kapaklarını çok iyi şekilde açıp kapatabilmektedir. Gözlerin görme ve odaklanma işlevleri de tamamlanmıştır. Başparmağını veya diğer parmaklarını emmesi nedeniyle emme refleksi de büyük oranda gelişmiştir. Emme refleksinin tamamen gelişmesi ise 8. ayın sonlarına doğru gerçekleşir. Bu sebeple eğer erken doğması halinde meme emmekte problemler oluşabilir.
Hamileliğin 7. ayında anne karnındaki bebeğin akciğerlerinde sürfaktan üretimi devam etmekte ve bu üretim böbrek üstü bezler ile sağlanmaktadır. Akciğerleri ise her geçen hafta dış dünyada rahatlıkla nefes alabilmesini sağlayacak şekilde tamamen gelişmeye devam eder. Herhangi bir nedenle 7.ayda doğan bebeklerin yaşama şansı çok yüksektir. Ancak yine de 36. haftaya kadar kuvöz içinde yardımla nefes alması gerekmektedir. Bebek 7. ayda günde yarım litre kadar idrar yapmaktadır. İdrar yapması amniyon sıvısının yenilenmesi adına oldukça önemlidir. Erkek bebekler testislerinde testosteron üretmeye başlarlar. Testisleri kasık bölgesinden torbalarına doğru ilerlemektedir. Kız bebeklerde ise klitorisin gelişimi büyük oranda tamamlanır.
Hamilelikte 7. Ayda Neler Yapılmalıdır?
Bu ayda yalancı kasılmalar gerçekleşebilir. Anne adayları bu konuda endişelenmemelidir. Bu kasılmaların sebebi erken bir prova olarak görülmelidir. Eğer kasılmalar sıklaşır ve düzenli bir hale gelirse mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bunlar erken doğumun habercisi olabilmektedir.
Kolostrum adı verilen koyu kıvamlı sarımsı renkteki süt anne adayının memelerine dolmaya başlar. Bu ayda cinsel ilişkiye girmenin bir sakıncası yoktur. Ancak ilişki esnasında memeler çok fazla uyarılmamalıdır. Uyarılan memeler anne adayının rahminde kasılmalara sebebiyet verebilir. Bu dönemde cinsel ilişki esnasında kondom kullanılması doğru bir karar olacaktır.
Bu aydan itibaren anne adaylarının doğum eğitimlerine başlaması gerekir. Özellikle normal doğum isteyen anne adayları doğum işlemi esnasında zorluklar yaşamamak adına bu eğitimleri almalıdır. Her ayda olduğu gibi hamilelikte 7. ayda da anne adayı beslenme düzenine dikkat etmelidir.