Hamilelikte 5. Ay
Hamilelikte 5. ayın sonlarına doğru bebeğin boyu yaklaşık 28-30 cm ağırlığı ise 400-450 grama ulaşmaktadır. Anne karnındaki 5 aylık bebeğin organları, gelişimini büyük oranda tamamlar. Bu dönemde kemik iliği oluşumu da hızlanır. Akciğerleri gelişmeye devam eden bebeğin 5. ayın sonlarında, doğduktan sonra nefes almayı sağlayacak olan sürfaktan proteinini üretmeye başlar.
Hamileliğin 5. ayında kırmızı kan hücreleri üretilirken bir yandan da, bilirubin olarak bilinen bir madde üretilir. Bilirubin maddesi karaciğerden süzülüp idrar yolu ile atılır. Doğduğu zaman bebekte bilirubin maddesi hala atılmamış ise, vücuttan atılması için birkaç gün gerekebilir. Bilirubin birikimi ise, doğum sonrasında sarılık hastalığına yol açmaktadır. Sarılık sorunu genellikle bebek güneşe çıkarılarak ve bol bol emzirilip beslenmesi sağlanarak düzelir. Daha ileri vakalarda ise tedavi için hastaneye yatış gerekir.
Bebeğin incecik ve pembe teni hamilelikte 5. ayda artık verniks tabakası ile kaplıdır. Cilt altındaki yağ miktarı da bu dönemde artmaya devam etmektedir. Yüzeysel katman ve derin katman olmak üzere iki belirgin cilt tabakası oluşmaktadır. El ve ayak parmakları, avuç içi ve ayak tabanlarındaki izleri oluşturacak olan epidermal deri gelişmeye devam etmektedir. Cildin alt tabakasında kılcal damarlar oluşur. Üst kısımda ise lanugo adı verilen ince tüyler bulunur. Cildin yüzeyi, macun kadar koyu kıvama sahip olan Vernix Caseosa tabakası ile kaplanmaya devam eder. 5 aylık hamilelikte bebeğin sinir hücreleri geliştikçe beyinle duyular arasındaki sinir bağlantıları da gelişir. Bu bağlantıları sağlayan yapı ise, vücudun tamamında yer alan sinirleri kaplayan ve izole eden yağlı bir madde olan miyelin’dir. Bu dönemde bebek yetişkin bir birey kadar sinir hücresine sahiptir. Sinir hücreleri geliştikçe bu duruma bağlı olarak bebekte vücudunu kontrol edebilecek duruma gelir. Dokunma hisside daha da gelişmektedir.. Önceki aylarda gerçekleşen refleks hareketlerin yerini, farkındalığı olan bilinçli eylemler alır. Artık kendi bedenine ve kordon bağına dokunurken daha da bilinçlidir.
Bebeğin cinsel organları hamileliğin 5. ayında artık gelişmiştir. Kız bebeklerde bu dönemde yaklaşık 6 milyon yumurta oluşur. Doğum gerçekleştiğinde ise bu sayı 1-2 milyona kadar iner. Kız bebeğin rahmi ve vajina oyuğu bu dönemde gelişir. Erkek bebeklerde ise prostat gelişimi yine bu ayda tamamlanmıştır. Testisleri ise henüz karın boşluğundan yumurtalık torbasına inmemiştir. Tırnaklar, saçlar ve kaşlar hamilelikte 5. ayda oluşumlarına devam eder. Bu dönemde bebek zamanının bir kısmını uyuyarak geçirir. Uykusu 20 dakika ila 2 saat arası sürebilmektedir. Göz bebeklerini sağa sola hareket ettirebilse de göz kapakları hala kapalıdır.
Anne adayları bu dönemde kendilerine tavsiye edilen ve uygun olan egzersizlere devam etmelidir. Düzenli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmeli gün içerisinde 3 litre kadar su tüketilmelidir. Hamileliğin bu döneminde karın bölgesinde oluşan gerilme hissi ile çatlaklar ve kuruluk meydana gelebilir. Gün içerisinde badem yağı veya kakao yağı gibi doğal yağlarla veya bunlardan elde edilen karışım yağ ile karın bölgesi nemlendirebilir.