Hamilelikte 2. Ay
Hamilelikte 2. Ay’ın sonlarına doğru fetüsün boyu 14-15mm’ye ağırlığı ise 2 grama ulaşır. Benzetme yapmak gerekirse küçük boy bir çilek ebatında sayılır. Fetüs bu ayda bir embriyodur. Bebeğin vücut yapısında endoderm, ektoderm ve mezoterm olarak bilinen katmanlar oluşur. Bebeğin sinir ve omurilik sistemi, gözleri, kulakları, cildi ektoderm katmanı sayesinde oluşur. İç organları, kalp ve dolaşım sistemini mezoterm katmanı oluşturur. İlerleyen aylarda bu katman kemikler, kaslar ve üreme organlarını meydana getirir. Akciğer ve bağırsakların oluşmasını sağlayan katman ise endoderm’dir.
2 aylık bir embriyonun hareketleri ultrason cihazı ile görüntülenebilir. Bu ayın başlarında beyin ve kuyruk sokumu oluşmaya başlar. Kuyruk sokumundan beyine uzanan bir tüp şeklindedir. Bu tüp içeriğinde oluşacak organların temelleri atılır. Anne karnındaki embriyo amniyon kesesi adı verilen içi sıvı dolu bir balonun içinde gelişimini sürdürmeye devam eder. Hamilelikte 2. ay’dan sonra ise bebek embriyodan fetüse dönüşür. Bu aydan itibaren bebeğin büyüme hızı yaklaşık 4 kat daha artar.
Bu dönemde anne adayı yaşadığı duygu durum bozuklukları nedeniyle bazı kaygılara sahip olabilir. Ayrıca anne adayı hamileliği ilerledikçe çirkinleştiğini ve eşinin de bu nedenle kendisinden uzaklaşacağı kaygısını taşıyabilir. Hamilelik süresince bakımlı olmak anne adayının psikolojisine iyi gelecektir. Ayrıca baba adayının da bu tür konularda eşine desteği tam olmalıdır.
Hamilelikte 2. ay’da anne adayında mide bulantıları görülür. Bu durum son derece normaldir. Birçok kokuya ve gıdaya karşı hassasiyet gelişebilir. Bu dönemde yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı ve doktorun önerdiği bitki çayları tüketilmelidir. Bitki çayları oluşacak hassasiyetleri azaltabilir. Ayrıca gece uykusuna dalmadan önce 1 bardak portakal suyu veya süt tüketmek bebeğin gelişimine katkı sağlayacaktır. Anne adaylarının dikkat etmesi gereken diğer bir konu ise giyim tarzıdır. Hamilelik süresince dar kesim kıyafetlerden uzak durulmalıdır. Dar kesimli kıyafetler anne karnındaki bebeği rahatsız eder. Yine hamilelik süresince baharatlı ve acı gıdaları tüketmemek yerinde bir karar olacaktır.
Bu aylarda aşerme isteği de gerçekleşebilir. Anne adayları bazı yiyecek türlerine karşı aşırı istekli görülebilir. Hormon değişiklikleri nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur.