Spermin yumurtada döllenmesi ile başlayan bu dönemde, hamileliğin belirtileri henüz görülmez. Fetüsün rahimdeki yolculuğu hamilelikte 1. Ayda başlarken bebekler henüz hücrelerden oluşan küçük bir topu andırır. Tıp dilinde blastosit olarak tanımlanan bu top, anne adayının rahim duvarına tutunur. Ardından anne adayı HCG hormonu salgılamaya başlar. Bu hormonun salgılanması nedeniyle de gebelik testi pozitif çıkar. Hamilelik belirtileri gözle görünmese de rahim içerisinde embriyo oluşmaya başlar ve ardından da fetüsün tüm organlar yavaş yavaş gelişmeye başlar. Yaşanan hormonal değişiklikler nedeniyle bu ayın sonlarına doğru anne adayı hamile olduğunu anlar.
Hamilelik sürecinde ilk 3 ay ve son 3 aylık periyotlar çok önemlidir. Bu dönemlerde anne adayı dikkatli davranmalıdır. Rahim duvarına henüz yeni tutunan fetüsün sağlığı için gündelik hayatta belli başlı değişiklikler yapılmalıdır.
Hamileliğin 1. Ayında Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Hamileliğin ilk haftalarında anne adaylarının büyük bölümü adet günü gecikmediği için hamile olduğunu fark etmezler. Hamile olduğunu öğrenen anne adayının ilk yapması gereken beslenme düzenini değiştirmektir. Doktorun tavsiye edeceği besinler düzenli olarak tüketilmelidir. Hazır gıdalar yerine doğal gıdalar tercihler arasında olmalıdır. Hamilelikte 1. ayda gece yatılmadan önce 1 bardak portakal suyu veya süt tüketimi gerek anne adayının sağlığı gerekse bebek sağlığı açısından yararlı olacaktır.
- Anne adayları hamile olduğunu öğrendikten sonra şayet kullanıyorlar ise sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıkları bırakmalıdır. Hamileliğin öğrenildiği ilk andan itibaren gerek bebek ve gerekse anne sağlığı için olumsuz olabilecek tüm faktörlere son verilmelidir.
- Şayet anne adayı antidepresan ve diğer başka ilaçlar kullanıyorsa, doktora ilk muayenede bilgi vermelidir. Doktorun reçete veya tavsiye etmediği hiçbir ilaç hamilelik boyunca kullanılmamalıdır.
- Bitki çayları, kahve ve siyah çay tüketimi azaltılmalı ve bu tür içecekler hakkında doktor tavsiyesi alınmalıdır.
- Hamilelik dönemi boyunca su tüketimini artırmak çok önemlidir. Anne adayı gün içerisinde en az 10-12 bardak su içilmelidir.
- Hamileliğin ilk 3 ayında ağır işlerden uzak durulmalı ve ağır nesneler kaldırılmamalıdır. Henüz yeni rahim duvarına tutunan fetüsün düşme riskinin önüne geçilmelidir.