Hamilelik Öncesi Hazırlık
Çocuk sahibi olmaya karar veren çiftlerin hamilelik öncesi hazırlık yapması ve planlarını bu hazırlık çerçevesinde yürütmesi, sağlıklı bir gebelik döneminin geçirilmesini sağlar. Sağlıklı bir gebelik dönemi yaşayabilmek için, hamile kalmaya karar verilen andan itibaren belirlenen bir doktor ile gebelik öncesi planlama randevusu almak doğru bir karar olacaktır. Özellikle, anne adayında herhangi bir sağlık sorunu varsa, 40’lı yaşlardaysa bu hazırlığın önemi daha fazladır. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler aşağıda sunmuş olduğumuz maddeleri gözden geçirmelidir.
Makale İçerikleri
Hangi Tür Doğum Kontrol Yöntemleri Kullanılıyor?
Eğer anne adayı doğum kontrol hapları alıyorsa, gebelik kararından iki hafta önce bu hapları almayı kesmelidir. Hapların kullanımının sonlandırılmasından 2 hafta sonra ovülasyon (yumurtlama) sürecine girilebilmektedir. Yumurtlama sürecinin hangi zaman aralığında başladığını öğrenmek isteyen anne adayları regl dönemlerini dikkatlice takip etmelidir. Doğum kontrol yöntemlerini bırakan kadınların çoğunluğu 12 ay sonra hamile kalabilmektedir.
Hamilelik Öncesi Aşılar Tam mı?
Hepatit-B ve çiçek gibi enfeksiyonlar anne karnındaki çocuk için tehlike oluşturabilmektedir. Bu aşıları daha önce yaptırmamış olan kadınların hamile kalmaya karar vermeden önce mutlaka yaptırması gerekir. Son derece bulaşıcı olan bu virüsler doğumdan sonra bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
Kronik Rahatsızlığın Olup Olmadığı
Anne adayında tansiyon, şeker (diyabet) veya astım gibi bir kronik hastalık varsa, hamilelik öncesi hazırlık yapmak adına bu hastalıkları kontrol altına almalıdır. Bu hastalıklar için kullanılan mevcut ilaçlar var ise hamile kalmayı düşünmeden önce bir hekime danışılmalıdır. Çünkü bazı ilaçlar gebelik döneminde bebeğe zarar verebilmektedir. Hekim, hamilelik dönemine uygun ilaçlar reçete edebilir. Anne adayı kesinlikle ilaç kullanımını sonlandırmamalıdır.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalık Riskinin Varlığı
Frengi, klamidya ve bel soğukluğu gibi hastalıkları anne adayının hamile kalma ihtimaline olumsuz etki eder. Bu tür enfeksiyonlar hamilelik sürecinde hem bebeğin hem de anne adayının sağlığına olumsuz etkiler yapabilir. Eşlerin bu konuda herhangi bir şüphesi varsa yakın bir sağlık kuruluşundan yardım alabilirler.
Anne Adayının Yaşı Önemli
Kadınlarda 35 yaş sonrası hamilelikler çeşitli riskler barındırmaktadır. Bu risklerin başında düşük ve kromozom bozuklukları gelir. Hamileliğe bağlı şeker (diyabet) gibi hastalıklar 35 yaş sonrası anne adaylarında daha fazla görülmektedir. 35 yaş sonrası hamile kalmaya karar vermek isteyen kadınların bir hekimden randevu alarak detaylı bilgilendirmeye sahip olması doğru bir adım olacaktır.
Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Hamilelik öncesi hazırlık listesinin başında gelir. Oldukça önemli bir faktördür. Sadece anne adayı değil baba adayının yaşam tarzında bazı değişikliklere gitmesi gerekir. Anne adayı sigara kullanıyor ise bir sağlık kuruluşundan yardım alarak sigarayı bırakmalıdır. Baba adayı da mümkün olduğu kadar anne adayının yanında sigara içmemelidir. Fazla kilolu veya zayıf olan kadınlar gebelik planı öncesinde bir doktora danışmalıdır. Bu unsurlara neden olan faktörler hamilelik öncesi giderilebilir. Beslenme ve diyet düzenine de son derece dikkat edilmelidir. Hamilelikte beslenme hem anne adayı hem de bebek sağlığı açısından en önemli faktördür.