Doğuma Giderken Hastane Çantasnda Olması Gerekenler ?
Makale İçerikleri
Doğum Çantası Ne Zaman Hazırlanmalıdır?
9 ay boyunca uykusuzluk, yorgunluk ve ağrılarla baş eden anneler doğum çantası hazırlama konusunda oldukça heyecanlı ve istekli olacaklardır. Bebeğin giyeceği ilk kıyafetler ve diğer ihtiyaçlar anne ve babalar tarafından özenle hazırlanır.
Normal şartlarda doğumun 38 ve 40. Haftalarda gerçekleşmesi beklenir ancak erken doğuma karşı doğum çantası hazırlama süreci daha öne çekilebilir. Beklenmeyen bir zamanda gerçekleşecek olan doğum anne ve babayı endişe ve paniğe sürükleyeceği için hastane çantası ne zaman hazırlanmalıdır sorusu oldukça önemlidir.
Doğum çantasını hazırlamak için tavsiye edilen haftalar 30 ve 32. Haftalar aralığındadır. Sezaryen doğumlarda, doğum tarihinden bir hafta önce çanta hazırlanabilir.
Doğum günü yaklaştıkça anne adayları ağırlaşacak ve uyku problemleri yüzünden sürekli dinlenmek isteyeceklerdir dolayısıyla çantanın önceden hazırlanması tavsiye edilir.
32. haftadan itibaren doğum valizi hazırlanabilir ancak unutulmaması gereken noktalar bulunur:
- Tüm bebek kıyafetlerinin etiketi kesilmeli, yıkanmalı ve ütülenmelidir,
- Bebek kıyafetleri %100 pamuk içerikli olmalıdır,
- Bebeği terletmeyecek ve sıkmayacak kıyafetler seçilmelidir,
- Bez, ıslak mendil ve krem gibi ihtiyaçlar alınmalıdır,
- Bez ve ıslak mendil gibi ürünleri stok yapmadan önce bebeğin cildine uyumu gözlemlenmelidir.
Hastane Çantası Nasıl Hazırlanır?
Doğum çantasında olması gerekenler pek çok kişiye göre farklılık gösterebilir. Annelerin yakın çevresinde bulunan kişiler doğum çantasında mutlaka bulunması gerekenler hakkında bilgi verebilir ancak eksiksiz bir doğum çantası hazırlamak için yeterli olmayacaktır.
Doğum çantası hazırlamadan önce doğumun gerçekleşeceği hastane ile görüşülmesi gerekebilir. Günümüzde bazı hastaneler bebek için ilk kıyafetleri temin ederken bazı hastaneler de bebek için çarşaf ve nevresim gibi ihtiyaçları isteyebilir.
Doğum çantası nasıl hazırlanır konusunda en doğru kararı verecek kişi annedir. Anne, kendi ihtiyaçlarını belirledikten sonra bebek için de kararını verecektir. Doğumdan sonra hastanede kalınacak olan süre çantanın içeriğini değiştirebilir.
Son yıllarda normal doğum sonrası hastanede kalma süresi 1 – 2 gün iken sezaryen doğumlarda bu süre 3 günü bulabilir.
Doğum Çantasında Annenin İhtiyaçları
Anneler, doğum çantası hazırlarken bebek ihtiyaçları ve kendi ihtiyaçları için iki çanta ya da tüm ihtiyaçlar için tek bir çanta hazırlayabilir.
Sezaryen doğum çantası ve normal doğum çantası da aynı şekilde hazırlanabilir.
Doğum çantasında anne için bulunması gerekenler şunlardır:
- En az 2 adet gecelik,
- En az 2 adet pijama takımı,
- Bir tane sabahlık veya hırka,
- Kullanılacaksa: Lohusa takımları ve lohusa tacı
- En az 2 adet emzirme sütyeni veya emzirme atleti,
- Süt sağma pompası,
- Göğüs ucu yaralarına karşı: göğüs ucu kremi ve göğüs kalkanı,
- 1 adet terlik,
- 3 çift çorap,
- Lohusa külodu veya hijyenik pedler,
- En az 4 adet külot,
- Kirli çamaşırlar için poşet,
- Diş macunu ve fırçası,
- Makyaj malzemeleri, nemlendirici krem, toka ve tarak,
- Hastanede duş alınacaksa: havlu, şampuan ve saç kurutma makinesi,
- Kağıt havlu ve ıslak mendil,
- Fotoğraf makinesi veya kamera,
- Para,
- Şarj aleti,
- Nüfus cüzdanı ve gebelikte yapılan tetkikler,
- Ziyaretçiler için ikramlıklar,
- Taburcu olunduktan sonra giyilebilecek kıyafetler.
Doğum çantasında anneler önden düğmeli gecelikleri ve pijama takımlarını tercih edebilir bu sayede emzirmek daha kolay olacaktır. Aynı zamanda doğum sonrası yaşanan yoğun kanamalar için pijama altları çoğaltılabilir.
Doğum çantasında parfüm, deodorant gibi ürünlerin bulunması anne ve bebek için önerilmez, annenin ten kokusu bebeği sakinleştirecek, rahatlatacak ve bağlılığı sağlayacaktır.
Doğum çantası listesi 2020 senesinde de farklılık gösterebilir ancak genel ihtiyaçlar değişmeyecektir.
Doğum Çantasında Bebeğin İhtiyaçları
Doğum çantasında bebek ihtiyaçları en az annelerinki kadar önemlidir. Bebek kıyafetlerinin temizliği, biberon, emzik gibi ürünlerin steril işlemleri önceden hazırlanmalıdır.
Doğum çantası bebek ihtiyaç listesi için hazırlanması gerekenler:
- 3 adet alttan çıtçıtlı body,
- 2 adet alt üst takım,
- 2 adet tulum,
- 1 adet 5’li hastane çıkışı takımı,
- 2 adet şapka ve eldiven,
- En az 5 adet ağız mendili,
- Yenidoğan ıslak mendili,
- En az 10 adet en küçük boy bebek bezi,
- Mevsimine göre 2 adet kalın veya ince battaniye,
- Pişik kremi,
- Kirli kıyafetler için poşet,
- 1 adet müslin battaniye.
Anne sütünün geç gelmesi durumuna göre: mama, bebek suyu ve biberon gerekebilir. Bebeğin biberona alışmaması için mama şırınga veya küçük bir bardak yardımıyla verilebilir.
Hastane Doğum için bebek çantası hazırlama işini tamamladıktan sonra bebeği hastanede taşımak için portbebe ve arabada güvenli seyahat için oto koltuğu da gerekmektedir.
Refakatçi Hastane İçin Çanta Hazırlığı
Doğum sırasında anneyi rahatlatacak ve pozitif yönde telkin edecek bir refakatçinin bulunması oldukça önemlidir. Babalar veya bir başka kişi için de küçük bir çanta hazırlanabilir. Doğum çantası listesi 2020 ve tüm yıllar da refakatçiler için oldukça önemlidir.
Doğum öncesi bebek çantası hazırlama işinde refakatçiler de unutulmamalıdır:
- 1 adet pijama takımı,
- Telefon ve şarj aleti,
- Nüfus cüzdanı ve para,
- Refakatçi erkekse: traş köpüğü, jilet,
- Şampuan, havlu ve nemlendirici krem,
- Kitap ve dergi.
Doğum Çantası Hazırlarken Unutulmaması Gerekenler
Doğum çantasını önceden hazırlamak doğum gününde yaşanacak olan stres ve endişeyi azaltacaktır. Anne ve bebek ihtiyaçları alındıkça yıkanmalı, ütülenmeli ve valize konulmalıdır.
Yaz bebekleri için doğum çantası genellikle ince battaniyeler, kısa kollu takımlar içerebilir. Kış bebekleri için hastane çantası ise uzun kollu bodyler, kalın ve örme battaniyeler içerecektir. Ancak her iki mevsimde de listeler aynı kıyafet sayısı ile hazırlanabilir.
Hastane odasını süslemeyi düşünen anneler, süsleri doğum çantasına koyabilir bu sayede anne doğum yaparken diğer aile üyeleri odayı süsleyecek ve evin yeni üyesini sevinçle karşılayacaklardır. Hastane odası süsleri ve misafirler için kolonya, çikolata ve ikramlıklar haftalar öncesinden hazırlanabilir.
Anne ve bebek ihtiyaçlarının ayrı olarak yerleştirilmesi tavsiye edilir, günümüzde doğum çantası için özel kese ve tüller satılmaktadır. Doğum çantası listesi belirlendikten sonra tüm ihtiyaçlar ayrı şekilde keselere konulabilir ve her kesenin içinde eşyanın kime ait olduğu yazılabilir.
Doğum çantasında mutlaka bulunması gerekenler yukarıda belirtildi ancak her ihtimale karşı kulaklık, laptop gibi teknolojik aletlere de ihtiyaç duyabilirsiniz.
Doğum Çantası Nasıl Olmalı?
Hastane çantası hazırlamak oldukça eğlencelidir ve anneleri rahatlatacaktır. Doğum çantası hazırlamaya başlamadan önce anne adaylarının tüm ihtiyaçları belirlemesi ve zaman içine yayarak satın alması daha doğru olacaktır. Bu sayede maddi zorluklar yaşanmayacak ve her bir üründe ayrı bir heyecan yaşanacaktır.
Doğum çantası için yeni bir valize ihtiyaç duyabilirsiniz; ihtiyaçlara göre küçük boy veya orta boy bir valiz yeterli olacaktır. Doğum çantasının birden fazla gözü olması doğum gününde işleri kolaylaştıracaktır.
Doğum çantasına neler konulur sorusunun cevabını bulan anneler diledikleri bir çanta ya da valize ihtiyaçlarını yerleştirebilir.