Dış Gebelik Nedir? - Bebek Hayatı
Bebek Hayatı

Dış Gebelik Nedir?

dış gebelik

dış gebelik

Dış gebelik her anne adayının korkulu rüyasıdır. Döllenme ile doğum süreleri arasında belli adımlar vardır. Bu adımlardan ilki döllenmiş yumurtanın doğru bir şekilde rahim içerisine yerleşmesidir. Sağlıklı bir gebelikte döllenmiş yumurta rahim içerisinde yer alan endometriyum tabakasına tutunur ve bu bölgeye yerleşir. Ardından yumurta gelişimi başlar. Şayet döllenmiş yumurta rahim dışında başka bir yere tutunmuşsa bu duruma dış gebelik veya abdominal gebelik denir. Bu gebelik türü anne sağlığı açısından ciddi riskler oluşturabilmektedir. Abdominal gebeliğin devam ettirilmesi mümkün olamayacağından en kısa sürede sonlandırılmalıdır. Her 50 hamile anne adayının 1’in de bu gebelik türü görülebilmektedir.

Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Tıpkı normal hamilelik sürecinde yaşanan belirtileri dış gebelikte de görmek mümkündür. Ancak bazı farklar söz konusudur. Abdominal gebeliği düşündüren en belirgin belirtiler;

Anne adayı düzenli olarak sağlık kontrollerinden geçmediği taktirde bu durum anlaşılamaz ve dolayısıyla dış gebeliğe bağlı olarak büyüyen embriyo fallop tüplerinde yırtılmaya neden olur. Böyle bir durumda karın boşluğundan sızan kan anne adayının karın, pelvis, boyun ve hatta omuzlarında keskin ağrılar yaşamasına neden olur. Bu türde ağrılar yaşayan anne adaylarının mutlaka uzman bir hekime başvurması gerekir.

Dış Gebelik Nedenleri Nelerdir?

Bu risk faktörlerinden bir veya birkaçına sahip lan anne adayları gebelik planlaması için bir hekime danışmalıdırlar. Bu sayede dış gebelik riski en alt düzeye indirilir ve bu yönde adımlar uygulanır.

Dış Gebelik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yazımızın başında da belirtildiği gibi abdominal gebeliğin devam ettirilmesi kesinlikle mümkün değildir. Tek tedavi yöntemi de gebeliği sonlandırmak olacaktır. Gebeliğin sonlandırılması için farklı yöntemler uygulanabilmektedir. Gebeliğin ilerleme seviyesine göre uygun yönteme karar verilir. En sık uygulanan yöntemde anneye enjeksiyon aracılığı ile bir ilaç verilir ve bu ilaç içeriğindeki madde düşük benzeri bir tablo yaratır. Bu yöntemde kanamai kasılma gibi etkiler görülmesi normal olarak kabul edilir. Enjekte edilen ilacın etkin olup olmadığını anlamak için düzenli kan testleri yapılır.

Şayet gebelik çok ileri seviyelere gelmişse cerrahi operasyon uygulanır. Bu operasyonda fallop tüplerinin bir kısmı veya tamamı dışarı çıkarılabilir. Dış gebelik nedeniyle anne adayında gerçekleşen kanamaya en kısa sürede cerrahi müdahale uygulamak gerekir. Fallop tüpleri çıkarılan bir kadının gelecekte normal yollar ile hamile kalması söz konusu değildir.

Exit mobile version