Çocuklarda Yumurta Alerjisi - Bebek Hayatı
Bebek Hayatı

Çocuklarda Yumurta Alerjisi

çocuklarda yumurta alerjisi

çocuklarda yumurta alerjisi

Yumurta hemen hemen her insanın kahvaltı masasında yer alan ve beslenmemizde önemli yeri olan bir protein kaynağıdır. Ancak yumurta, çocuklar için alerjik reaksiyonlara neden olan gıdaların başında gelmektedir. Çocuklarda yumurta alerjisi genellikle ek gıdaya geçildiği dönemde ortaya çıkar ve yaşamı tehdit eden çok ciddi bir reaksiyon olan anaflaksiye neden olabilir.

Ülkemizde yaşamını sürdüren insanlarımız yumurtayı sadece omlet yaparak tüketmez. Yumurta birçok besin maddesinin içeriğinde de bulunur. Peki, bu durumda çocuğunuzda yumurta alerjisi varsa ne yapmalısınız?

Çocuklarda yumurta alerjisi genelde yumurtanın beyaz tarafı tüketilmeye başlandığında anlaşılabilir. 1 yaş öncesinde yumurta beyazı ek gıda olarak çocuğa verilmediğinden gözden kaçar. Bazen köfte yapan anne içeriğine yumurta kattığını unutur ve köfteyi yiyen çocuk, alerji olduğunda ise sebebini bilmeden inek sütü, fındık, fıstık tarzı gıdalardan şüphelenir. Yumurta alerjisinin en iyimser kısmı ise genelde bu alerji türünün çocuklarda 5 yaşına kadar görülmesidir.

Yumurta Alerjisi Nedir?

İnek sütü, fındık, fıstık gibi kabuklu yemiş ürünlerine karşı alerjisi veya kabuklu deniz ürünlerine karşı alerji en sık karşılaşılan besin alerjileridir. Gıda alerjisi olan bir çocuk şayet alerjik olduğu gıdayı yerse vücudu bunu yabancı bir madde olarak algılar. Vücut içerisindeki bakteri ve virüs gibi yabancı maddelere nasıl yanıt veriyorsa bu tarz alerji olan gıdalara da aynı tepkileri verebilir. Çocukların bağırsakları ve bağışıklık sistemleri henüz gelişmemiş olduğu için yumurtanın beyaz kısmında çok fazla oranda bulunan proteini kolay hazmedemez ve bünyesi kaldıramaz. Bu nedenle çocuklar çoğunlukla yumurtanın beyaz tarafına, nadiren de sarı tarafına karşı alerjik reaksiyonlar gösterebilmektedir.

Çocuklarda Yumurta Alerjisi Belirtileri

Yumurta alerjisi olan çocuklarda birkaç sistemi etkileyecek bulgu ve belirtiler olabilir. Belirteceğimiz bulgu ve belirtilerden bir veya birkaçı ile karşılaşmanız durumunda yumurta alerjisi konusunda dikkatli olmalı ve hekiminize müracaat ederek, çocuğunuzun takibini yaptırmalısınız. Genelde alerjik sorunlar cildimizde reaksiyon verdiğinden yumurta alerjisinde de deride kızarıklık, şişlik, egzama, kurdeşen tarzı lezyonlar görülebilir.

İkinci olarak ise mide ve bağırsak sistemimiz yumurta alerjisinde bulgu ve belirtiler gösterebilir. Karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, ishal veya ağız çevresinde oluşan yırtıklar veya şişlikler olabilir. Kusmaya sebep olan faktörün bazen reflü olduğu düşünülerek tedavi edilebilir. Bu durumda da altta yatan gerçek nedenin alerjik durum olduğu atlanabilir. Bu nedenle aşırı kusması olan çocuklarda mutlaka besin alerjileri akla gelmelidir.

Solunum sistemimiz alerjik olaylardan kolaylıkla etkilenebilmektedir. Bazı durumlarda yaşanan solunum güçlüğü hayatı tehdit eden sonuçlara neden olabilir. Çocuklarda geçmeyen hapşırma, burun akıntısı, hırıltılı nefes alma, solunum güçlüğü besin alerjilerinde oluşabilecek durumlardır.

Dolaşım sistemi de yine yumurta alerjisinden etkilenerek çeşitli belirtiler gösterebilir. Özellikle kalp ritim bozuklukları, tansiyon düşüklüğü bu belirtiler arasındadır. Tansiyon düşüklüğüne bağlı olarak baş dönmesi, mide bulantısı çocuklarda pek söylenemediği için davranış değişikliğinde dahi şüphe edilmesi gereken bir durumdur. Çocuğunuz bazı besinleri yedikten sonra ağlıyor, kalbi hızlı atıyor ve huzursuz tavırlar sergiliyorsa yumurta alerjisi ve diğer besin alerjilerinden şüphe edilmelidir.

En ciddi belirtisi ve tedavisi acil olan durum ise anafilaksiye gelişimidir. Bu durumda nefes almada zorluk, vücutta morarma ve ani kalp durmaları ortaya çıkabilmektedir. Ebeveynlerin bu acil durum karşısında ne yapması gerektiğini hekimleriyle görüşüp acil alerji iğnelerini yanlarında taşımaları gerekmektedir. Bu iğneler adrenalin iğneleridir. Alerjik reaksiyon esnasında bu iğne hemen çocuğa uygulanmalıdır.

Çocuklarda Yumurta Alerjisi Tedavisi

Tüm besin alerjilerinde olduğu gibi yumurta alerjisinin ana tedavisi çocuğa yumurta vermemeye yöneliktir. Ayrıca yumurta içeren tüm hazır gıdalarında çocuğun menülerinden çıkarılması gerekir. Şiddetli bir reaksiyon geliştiği anda ise reçete edilen adrenalin iğne yapılması ve acilen hastaneye götürülmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Exit mobile version