Çocuklarda Havale Belirtileri - Bebek Hayatı
Bebek Hayatı

Çocuklarda Havale Belirtileri

çocuklarda havale

çocuklarda havale

Çocuklarda havale sorunu ebeveynlerin en çok korktuğu senaryoların başında gelir. Yüksek ateşi olan bir çocuğun havale geçirme endişesi tüm anne ve babalarda bulunmaktadır. Ateşli havale sorununu iyi bilmek ve buna göre yaklaşım sergilemek büyük önem taşımaktadır. Bu sağlık sorunu sadece çocuklarda değil yenidoğan bebeklerde de görülebilmektedir. Havale geçiren bir çocuğun yüksek ateşi olmasına gerek yoktur. Havale, ateşli veya ateşsiz olarak bilinç kaybı ile birlikte gelen kasılmalardır.

Çocuklar veya bebeklerde görülen yüksek ateş sorunu bu durumun illa ki havale olduğunu göstermez. Yapılan araştırmalarda 5 yaşına gelmemiş çocukların %4’ün de bu sağlık sorununun varlığından söz edilmektedir. Aile öykülerinde ateşli havale vakaları bulunan çocuklar bu sağlık sorunun da daha fazla risk altındadır. Bazı çocuk çocuklarda düşük ateş varlığında havale geçirebilirken bazılarında yüksek ateş bile bu sağlık sorununa neden olmamaktadır.

Ateşli Havale Esnasında Ne olur?

Havale probleminin başladığı saatlerde ateş hızlı bir şekilde yükselir ve nöbet süreci başlar. Aniden bilincini kaybeden çocuğun vücudunda kasılmalar ya da gevşemeler meydana gelir. Çene kitlenir, gözler kayar ve ağızdan salya gelir. Yaklaşık 1 dakika kadar bu süreç devam eder ve bittikten sonra çocuk bitkin bir şekilde uykuya geçer. Böyle bir durumda çocuk en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli ve tedaviye başlanmalıdır. Aksi halde çocukta ortaya çıkan yüksek ateş henüz daha olgunlaşmamış beyin de telafisi olmayan ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Çocuklarda Havale Belirtileri

Havale Esnasında Ne Yapılmalı?

Ebeveynler öncelikle sakinliklerini korumalıdır. Havale esnasında nöbet geçiren çocuk sert bir zemine yatırılmalı ve yan şekilde konumlandırılmalıdır. Dilini ısırmaması için ağzına temiz bir mendil veya kumaş parçası sıkıştırılmalıdır. Boyun kısmını sıkan bir giysi varsa gevşetilmelidir. Ateşi kontrol altında tutmak gerekir. Nöbet süreci bittikten sonra çocuğun üstü açılmalıdır. Titremeler durmasa bile kesinlikle üstü örtülmemelidir. Oda da yanan doğalgaz peteği, soba veya elektrikli ısıtıcı kapatılmalıdır. Kilosuna uygun ateş düşürücü şurup verilmelidir. Bir kabın içine ılık su koyulmalı ve bu su ile çocuğun koltuk altı, alnı ve eklem yerleri bez yardımıyla silinmelidir. Çocuğun bilinci geri gelmişse kafası haricinde vücudun geri kalanına ılık duş aldırılabilir.

Exit mobile version