Çocuklarda Bahar Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi
Mart-Nisan-Mayıs aylarının gelmesiyle birlikte bazı yetişkin bireylerde olduğu gibi çocuklarda da bahar alerjisi görülebilmektedir. Bahar ayı insanların enerjisini yükseltir ve çoğu kişi bahar mevsimini çok sever, ancak bu mevsimde dikkat dilmesi gereken bazı durumlar vardır. Bu durumlar; bahar yorgunluğu, soğuk algınlığı, ishal ve gıda zehirlenmeleri gibi sağlık sorunlarının yanında özellikle alerjik hastalıkların belirtilerinin tetiklenmesi ve alevlenmesi gibi durumlardır. Burun alerjisi, göz alerjisi ve astım hastalığı bahar mevsiminin en önemli sağlık sorunlarıdır.
Makale İçerikleri
Bahar Alerjisi Nasıl Anlaşılır?
Bahar mevsiminde sık nezle, hapşırma, burun tıkanması, burunda kaşınma, damakta kaşıntı, kulakta kaşıntı, sık burun kanaması gibi alerjik belirtiler, gözlerde sulanma, kaşınma gibi göz alerjisi belirtileri ve geçmeyen öksürük, nefes darlığı gibi astım belirtilerinin olması çocukta bahar alerjisi olduğunu düşündürecek faktörlerdir. Ve bu belirtiler sadece bahar mevsiminde tekrarlıyorsa bahar alerjisi mutlaka akla gelmelidir.
Bahar alerjisi göz, burun ve akciğerde bazı hasarlara neden olur. Bu nedenle bahar aylarında burun, göz ve akciğerler aşırı hassaslaşır. Alerjisi olan kişiler dış etkenlere ve özellikle kokulara karşı aşırı hassasiyet gösterir. Bahar alerjisi sorunu olan çocuklar kokulara karşı aşırı hassasiyet gösterdiği için kıyafet, havlu ve yatak kılıflarının parfüm içermeyen en saf deterjanlarla yıkanmasını ve ev temizliğinde de parfümsüz, kokusuz ürünlerin kullanılması gerekir.
Bahar alerjisi yorgunluk faktörünü de beraberinde getirir ve bu da çocukların okuldaki başarısını olumsuz etkiler. Ayrıca bahar alerjisi nedeniyle çocukların burunları tıkanır ve bu durumda uyku kaliteleri de bozulur. Kaliteli bir uyku uyuyamayan çocuklar gün boyu kendilerini yorgun ve halsiz hisseder. Kısacası bahar alerjisi çocukların okul başarısını aşağıya çeker.
Bahar Alerjisi Teşhisi Nasıl Konulur?
Belirti gösteren çocuklar bir çocuk doktoru tarafından detaylı bir şekilde incelenmelidir. Teşhis koymak için bazı testler gerekmektedir. Bu testlerden en etkili olan cilt üzerinden yapılan alerji testleridir. Ek olarak kandan yapılan alerji testleri de tanı koymada yardımcı olabilmektedir. Çocuğun yaşına ve yaşadığı belirtilere göre kan veya ciltten yapılacak testlerle tanı koyulabilir. Ancak cilt üzerinde yapılan testler tanıda çoğunlukla çok daha etkilidir.
Çocuklarda Alerji Testi Kaç Yaşında Yapılır?
Alerji testleri bebeğin ilk doğduğu andan itibaren her yaşta yapılabilmektedir. Yaşa uygun alerji testleri uygulanabilmektedir.
Çocuklarda Bahar Alerjisi Tedavisi ve Korunma Yöntemleri
Öncelikle doğru tanı ve neye karşı alerjik reaksiyon gösterdiğinin tespit edilmesi önemlidir. En etkili tedavi yöntemi ise alerjenden korunmadır. Ancak bunu her zaman tam olarak uygulamak ve alerjiye neden olan faktörü tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmamaktadır. Örneğin havada uçuşan polenler yok edilemez ve dışarı çıkmamak da çocuğun psikolojisini etkiler. Polenlerin az olduğu saatlerde maske takarak dışarı çıkılabilir. Tüm bu önlemlere rağmen şikayetler tamamen geçmeyebilir. İşte o zaman ilaçla tedavi seçeneğine geçilir. Bahar alerjisinde ilaç ve aşı tedavisi uygulanmaktadır.
Bahar alerjisi sorunu olan çocuklar evden çıkarken mutlaka güneş gözlüğü takmalı ve polenlerle teması önlenmelidir. Ağız yerine burundan nefes alması sağlanmalıdır. Çünkü burun birçok dış etkeni filitreyebilmektedir. Çok yoğun polen olan yerlerde maske takılabilir. Polenlerin yoğun olduğu günlerde dışarıda daha az zaman geçirilmelidir. Dışarıdan gelindikten sonra yüz ve burun suyla yıkanarak polenlerden temizlenilmelidir. Ayrıca kıyafetlerde değiştirilmelidir.