Bebeklerde ve Çocuklarda Üfürüm - Bebek Hayatı
Bebek Hayatı

Bebeklerde ve Çocuklarda Üfürüm

çocuklarda üfürüm

çocuklarda üfürüm

Yenidoğan bebeklerde ve çocuklarda üfürüm görülebilmektedir. Üfürüm bir hastalık değildir. Doktor tarafından bebeğin veya çocuğun kalbinin dinlenmesi esnasında duyduğu üfleme sesine benzeyen seslerin genel adına üfürüm denmektedir. Bebek ve çocukların %30’unda görülebilir. Ebeveynlerin bu konuda endişe etmemesi gerekir. Genellikle geçici bir durum olan kalpte üfürüm, bazen ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabiliyor.

Bebeklerde ve Çocuklarda Üfürümün Nedenleri

Kalp veya kalbe giden damarlar ile alakalı sağlık sorunları farklı niteliklerle kalpte üfürüme sebep olabilirler. Kalpte duyulan üfürümlerin şiddet ve frekansları dinleme yapan doktorun tecrübesine bağlı olarak o anda açıklanabilir. Genellikle zararsız olan bu üfürümler bazen de ilerleyen yıllarda gelişebilecek ağır veya hafif kalp hastalıklarının habercisi de olabilir. Ayrıca kansızlık (anemi) ve tiroit bezinin aşırı çalışması da kan akım hızını artırabilen faktörlerdir. Bu faktörlerde kalpte üfürüm seslerinin duyulmasına neden olabilmektedir.

Bebeklerde var olan bir kalp hastalığı söz konusu ise aşağıdaki belirtilere dikkat edilmelidir. Bu gibi belirtiler ile karşılaşan ebeveynler bir kardiyoloji uzmanına ya da en yakın sağlık kuruşuna başvurmalıdır.

Çocuklarda var olan bir kalp hastalığı söz konusu ise aşağıdaki belirtilere dikkat edilmelidir. Bu gibi belirtiler ile karşılaşan ebeveynler bir kardiyoloji uzmanına ya da en yakın sağlık kuruşuna başvurmalıdır.

Üfürüm Çeşitleri Nelerdir?

Bebeklerde ve çocuklarda üfürüm çeşitleri patolojik ve masum üfürükler olarak ikiye ayrılır. Çocukluk çağında sıkça karşılaşılan masum üfürümler kalp içindeki önemsiz fibröz bantlarının titreşimleri ile ortaya çıkarlar. Bu durumda bir hastalıktan söz edilemez. Patolojik üfürümler ise daha şiddetlidir. Damar darlığı, kapakçık sorunu ya da kalpteki bir deliğin varlığı patolojik üfürüme neden olabilir. Üfürüm çeşitlerini sıralayacak olursak;

Sistolik üfürümler: Kalbin kasılması esnasında duyulurlar.
Diyastolik üfürümler: Kalbin gevşemesi esnasında duyulurlar. Oldukça düşük frekanslıdırlar.
Sürekli üfürümler: Kalbin hem kasılması hem de gevşemesi sırasında duyulurlar.

Bebeklerde ve Çocuklarda Üfürüm Tedavisi

Üfürüm bir hastalık olmadığı için tedavisi de yoktur. Üfürüme sebep olan ve altta yatan kalp damar sorunlarına yönelik tedavi yöntemleri uygulanır. Kalbinde üfürüm sesleri olan bir bebek veya çocuğun mutlaka kardiyoloji uzmanı tarafından kontrol edilmesi gerekir. Yapılacak olan ekokardiyografik inceleme sonrasında altta yatan sebep tespit edilir. Böylelikle üfürümün masum mu yoksa patolojik mi olduğu ayırt edilebilir.

Eğer üfürüme neden olan faktör damar darlığı ise bu sorun giderildiğinde üfürüm sesi ortadan kaybolur. Kalpte delik olması halinde bu deliğin kapatılması da üfürüm sesini durduracaktır. Tiroit veya kansızlık gibi faktörler üfürüme sebep oluyor ise doktor tarafından reçete edilecek ilaçların kullanılması ile bu sorun ortadan kalkacaktır. Masum üfürümler içinse herhangi bir tedavi uygulanmamaktadır. Masum üfürümler bir süre sonra kendiliğinden geçer.

Exit mobile version