Bebeklerde Soğuk Algınlığı
Kış aylarında burun akıntısı ve öksürme şikayetleri görüldüğünde bebekler için akla gelen ilk hastalıklar, nezle veya grip oluyor. Nezle hastalığından daha yaygın olarak görülen grip hastalığı, 65 yaş üstü bireylerde, kalp hastalığı olan kişilerde, bebeklerde ciddi sağlık sorunlara neden oluyor. Bu nedenle bebeklerde soğuk algınlığı dikkat edilmesi gereken bir durumdur.
Nezle, bebekler arasında en çok görülen hastalıklardan biridir. Akciğerlerin ve kulakların olumsuz etkilenme tehlikesi yüksek olduğundan bebeklerde görülen soğuk algınlığı daha ciddiye alınmalıdır. Nezle hafif sayılabilecek bir hastalık olmasına rağmen, özellikle bebeklerde huzursuzluğa ve sıkıntılara neden olur. Bu durumun en büyük sebebi, bebeklerin yetişkinler gibi burunlarını kendi temizleyememeleri ve ağızdan nefes almakta zorlanmalarıdır.
Bebeklerde Soğuk Algınlığı Belirtileri
Bebeklerde soğuk algınlığının belirtileri başlangıçta burun tıkanıklığı ya da burun akıntısıdır. İlk günler şeffaf olan bu akıntı daha sonra koyulaşıp sarı veya yeşil bir hal alan burun salgısına dönüşür. Hastalığın diğer belirtileri ise; 38ºC civarında ateş, hapşırma, öksürme, iştahsızlık ve bu durumlara bağlı olarak huzursuzluk ve uykuya dalmada zorlanmadır.
Bebeklerde Soğuk Algınlığı Tedavisi
Şayet bebek burun tıkanıklığı sorunu yüzünden beslenme problemleri yaşıyor ise burun aspiratörü ile burnu temizlenmelidir. Bu yöntem bebeğin ilk 6 ayında fayda sağlar. Bebek büyüdükçe elleri ve hareketleri ile bu yöntemin kullanılmasına engel olmaya çalışacaktır. Şayet bebeğin burun akıntısı yoğun ise doktor tavsiyesi ile kullanılan tuzlu damlalarla bu akıntının çözülmesi sağlanabilir. Sabun ve temiz suyla yıkanıp, durulanan bir damlalıkla beslenmeden yaklaşık 15-20 dakika önce her iki burun deliğine tuzlu damlalardan ikişer damla uygulanır. İçeriğinde tıbbi ilaçlar bulunan burun damlaları kesinlikle kullanılmamalıdır.
Bebeklerde sıvı tüketimi artırılmalıdır. Özellikle burnun açılması için kısa aralıklarla emzirilmelidir. Ek gıda tüketen bebeklere doğal meyve suları da verilebilir. Bebeğin bulunduğu ortam sıkça havalandırılmalı ve ortamı nemlendirecek yöntemler kullanılmalıdır. Ateşi 38ºC’nin üzerinde olan bebeğe doktor tarafından reçete veya tavsiye edilen ateş düşürücü verilmelidir. Bu derecenin altında olan bebeğe ateş düşürücü verilmemelidir. Uygulanan tüm yöntemlere rağmen belirtiler devam ediyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.