Bebeklerde Pamukçuk Neden Olur?
Bebeklerde pamukçuk problemi ebeveynlerin sıkça karşılaştığı bir durumdur. Vücudumuzun doğal yapısında pek çok bakteri ve mantar türü bir denge içerisinde bulunur ve bu denge bozulmadıkça sağlık sorunları ortaya çıkmaz. Fakat iç veya dış etkenlere bağlı olarak bu dengenin bozulması halinde bir bakteri veya mantar türü hızlı bir şekilde çoğalmaya ve sayısını arttırmaya başladığında enfeksiyon hastalıkları ortaya çıkar. Bu hastalıklardan bir tanesi de aslında bir mantar hastalığı olan oral (ağız) pamukçuktur. Pamukçuk ağız ve içerisinde oluşan, her yaştan kişide görülebilmekle birlikte genellikle çocukları ve bebekleri etkileyen bir mantar enfeksiyonudur. Yeni doğan bebeklerde sıklıkla karşılaşılan ve bebekte huzursuzluk, emmeyi reddetme gibi sorunlara yol açan bu hastalık, sadece anne sütü ile düzenli olarak beslenen bebeklerde daha az ortaya çıkar.
Bebeklerde Pamukçuk Belirtileri Nelerdir?
Pamukçuk problemi ilk zamanlarda çok hafif seyreder ve çocuklarda herhangi bir belirtiye yol açmadığı için fark edilmesi de mümkün olmayabilir. Ancak hastalığın ebeveynler tarafından fark edilmemesi, kendiliğinden iyileşmemesi ve tedavi edilmemesi durumunda enfeksiyon ilerleyerek çeşitli belirtilerle kendini göstermeye başlar. Ağız ve içerisinde pamukçuk oluşumunun en yaygın belirtileri şunlardır:
- Dilin üst kısmı, yanakların iç kısmı, diş etleri, boğaz ve bademciklerin üzerinde oluşan beyaz renkli tabakalar
- Beyaz tabakaların kazınması ile birlikte ortaya çıkan hafif kan sızıntıları
- Ağızda kötü tat
- Beyaz tabakaların yoğun olduğu bölgelerde ağrı ve hassasiyet
- Yutma güçlüğü (disfaji)
Bu problemin bebeklerde oluşması, ağız içi kontrolü yapmayan ebeveynler için pamukçuğun fark edilmesini daha da zor hale getirir. Bundan dolayı hastalık ilerleyerek bebeklerde emme güçlüğü ve aç olmasına rağmen beslenmeyi reddetme, huysuzluk ve sürekli ağlama gibi sorunlara neden olur. Bebeklerde pamukçuk çok sık rastlanılan bir sağlık problemi olduğundan erken evrede tespit edilebilmesi açısından ebeveynler düzenli olarak bebeğin ağız içini gözle kontrol etmeli, herhangi bir pamukçuk belirtisi fark etmeleri durumunda ise bir sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır.
Bebeklerde Pamukçuk Tedavisi Nasıl Yapılır?
Pamukçuk, mutlaka önemsenmesi ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tedavinin yöntemi ve içeriği hastanın yaşına ve hastalığın seviyesine göre değişir. Tedavi sürecindeki asıl amaç enfeksiyona neden olan mantar türünün üremesini ve yayılmasını engellemektir. Doğru şekilde planlanan tedavi yöntemleri ile pamukçuk hastalığı genellikle birkaç hafta içerisinde tamamen iyileşir. Ancak ilerleyen senelerde yeniden tekrarlama riski olduğundan bu durumu önlemek için gereken önlemler alınmalıdır. Ağız hijyenine gereken itinayı göstermesine rağmen pamukçuk hastalığı sürekli tekrarlayan kişilerde hastalığın oluşumuna yol açan farklı bir sağlık sorununun bulunup bulunmadığına yönelik ileri tetkiklerin yapılmasında fayda vardır. Tedavi sürecenin en önemli parçaları antifungal içerikli ilaç, krem, gargara ve pastillerdir. Bu ilaçları kullanmanın yanı sıra kişinin ağız bakımına özen göstermesi ve evde uygulayabileceği tedaviyi kolaylaştırıcı birtakım uygulamalar yapması gerekebilir. Ağızda meydana gelen kabarcıkların zarar görmesini ve kanamasını önlemek adına yumuşak yapılı diş fırçaları tercih edilmelidir. Hastalığın tedavi süresince kullanılan diş fırçası iyileştikten sonra mutlaka değiştirilmelidir. Şayet diş protezleri kullanılıyorsa bunlar da çok iyi bir şekilde temizlenmelidir.