Bebeklerde menenjit aşısı son derece önemli bir aşıdır. Menenjit, beyin ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanmasına neden olan bir bakteriyel enfeksiyondur. Baş ağrısı, kusma ve ateş tipik belirtileri arasındadır. Ancak bu belirtiler diğer birçok hastalıkta da kendini gösterebilmektedir. Bu belirtileri taşıyan bir bebek en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Menenjite sebep olan en büyük faktörler virüslerdir. Ayrıca parazitler ve mantarlar da bu hastalığa neden olabilmektedir. Her yaşta görülebilen menenjit hastalığı özellikle 1 yaşın altındaki çocuklar ve yeni doğan bebekler için büyük risk faktörleri oluşturur.
Bebeklerde menenjit aşısı uygulaması çok yüksek koruma oranları sağlar. Kızamık, suçiçeği, kabakulak ve uçuk gibi sağlık problemlerine neden olan virüsler ile sindirim sistemini olumsuz etkileyen virüsler menenjit hastalığına sebep olabilmektedir. Bu nedenle bebeklik ve çocukluk çağı aşıları zamanında mutlaka yaptırılmalıdır.
Menenjit Belirtileri Nelerdir?
- 38 derece ve daha yüksek ateş
- Şiddetli baş ağrısı
- Boyun tutulması
- Ensede sertlik
- Parlak ışığa bakmaktan kaçınma
- Sersemlik ve tepkisizlik
- Bilinç bulanıklığı
- Havale
- Soğuk el ve ayaklar
- Titreme
- Hızlı soluk alıp verme
- Eklem ve kas ağrıları
Menenjit Bulaşıcı mıdır? Nasıl Bulaşır?
Menenjit bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalığa neden olan virüs öksürme, hapşırma, öpüşme ve ortak mutfak eşya kullanımı gibi faktörlerle bulaşabilir. Bakteriler veya virüsler boğaz veya kulak yoluyla beyin organına ulaşır ve enfeksiyona neden olur. Bebeklerde ve çocuklarda bağışıklık sistemi fazla gelişmiş olmadığı için menenjit ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Bebeklerde Menenjit Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Bebekler 9. ayına geldiklerinde ilk doz menenjit aşısı uygulanmaktadır. Ülkemizde iki farklı markada aşı bulunmaktadır. Menectra markasında 3 ay ara ile 2 doz menenjit aşısı uygulanır. Şayet bu sürelerde menenjit aşısı olmamış bir çocuk 2 yaşına geldiğinde tek doz olarak bu aşıyı vurulabilir. Nimenrix marka aşı ise 1 yaşından sonra tek doz uygulanmaktadır. Her iki aşıda 55 yaşına gelene kadar uygulanabilmektedir.
Menenjit Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?
Diğer aşılarda olduğu gibi menenjit aşısında da en sık görülen belirti aşı yerinde ağrı ve kızarıklıktır. Ayrıca ateş ve huzursuzluk gibi etkilerde görülebilir. Aşının içinde yer alan etken maddelere karşı alerjisi olanlara uygulama yapılmamalıdır.