Bebeklerde Kalça Çıkıklığı
Bebeklerde kalça çıkıklığı, doğumlarından sonra kalça eklemindeki gevşeklik ve dengesizliği belirten ve tedavi edilmediği taktirde sakatlığa neden olan bir sağlık sorunudur. Özellikle kız çocuklarında erkek çocuklarına oranla doğuştan kalça çıkıklığı daha fazla görülmektedir. Erken teşhis edilmesi halinde cerrahi operasyona ihtiyaç kalmadan tedavi edilebilir. Kalça çıkığı sorunu ülkemizde her yıl 15.000 kadar bebeği etkilemektedir. Tıp dilinde bu sağlık sorununa gelişimsel kalça displazisi denmektedir.
Makale İçerikleri
Kalça Çıkıklığı Testi Ne Zaman Yapılır?
Bebeklerde kalça çıkıklığı testi doğumundan 72 saat sonra doktor tarafından ilk fiziki muayenesi gerçekleştirilir. Bu fiziki muayene esnasında kalça simetrisine de göz atılır. Bir sorun görülmemesi halinde doğumdan sonraki 8. hafta da kalça muayenesi yapılır.
Bebeklerde Kalça Çıkığı Belirtileri
- İki bacağın arasında uzunluk farkı olması
- Bacak veya bacakları dışa doğru açılamaması (kalça ekleminde hareket kısıtlığı)
- Bacaklar ve kalçadaki deri katlantı sayılarının arasında fark olması
- Emekleme, oturma ve yürüme gibi fiziksel fonksiyonların gelişiminde gerilik
- Bebeğin aksayarak yürümesi
- Kalça ekleminin hareketi esnasında tık şeklinde ses gelmesi
Bebeklerde Kalça Çıkığı Teşhisi Nasıl Yapılır?
Bebeğin doğumundan 72 saat sonra ilk fiziki muayenesi gerçekleştirilir. Bebek 8.ci haftaya geldiğinde doktor tarafından kalça muayenesi uygulanır. İlk olarak fiziki muayene yapılır. Şüpheli bir durum görülmesi halinde ultrason cihazı ile kalça kemikleri görüntülenir. Bir yıl boyunca aralıklarla bu durumun takibi yapılır. Fiziksel muayene esnasında bulgu olmaması halinde bile bazı durumlarda ultrason kontrolü gerekebilir. Bu risk faktörleri;
- Ailede kalça çıkıklığı öyküsü varsa
- Bebek, aşağıya bakacak şekilde (makat pozisyonunda) doğmuşsa
- Çoğul gebelik söz konusu ise
- 37. haftadan önce erken doğum gerçekleşmişse
Bebeklerde Kalça Çıkıklığı Tedavisi
Kalça çıkıklığı sorunu erken teşhis edilirse herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek kalmaz. 6 aydan büyük bebeklerde ise femur başının yerine yerleştirilebilmesi için genel anestezi altında cerrahi operasyon yapılır. Bebeğinin ilk 6 ayında ameliyatsız uygulanabilecek tedavi yöntemleri %100 oranına yakın olumlu sonuç verir. Bebeğe uygulanacak atel, çift bez takma gibi basit yöntemlerle bu sağlık sorunu ortadan kaldırılabilmektedir.
6 aydan sonra teşhis edilen kalça çıkıklığı sorunlarında ise ciddi bir operasyon süreci gereklidir. Ameliyattan sonra alçı uygulaması yapılır ve bu alçı en az 6 hafta takılı kalır. Bu 6 haftadan sonra kalçaların kontrolü için yeniden genel anesteziye başvurulur. Bu kontrollerden sonra muhtemelen alçı 6 hafta daha çıkarılmaz.