Bebeklerde kabızlık problemi sıkça karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Bebekler konuşamadığı için kendilerini ifade edemezler ve zaman zaman ağladıklarında ebeveynler telaş ederek sorun olan faktörü tespit etmeye çalışırlar. İlk 6 ayında anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık sorunu görülmez. Ek gıdaya geçiş sürecinde bu sağlık problemi ile sıkça karşılaşılır. Şayet doğru katı besinler tercih edilirse bu süreç kolay bir şekilde atlatılabilir.
Yenidoğanlarda kabızlık sorunu nadiren görülür. Dünyaya gelen bir bebeğin kas sisteminin henüz zayıf olması ve yavaş bağırsak hareketlerine sahip olması nedeniyle kabızlık görülebilir. Böyle vakalarda yeni doğan bebek mutlaka bir doktora götürülmelidir.
Kabızlık Nedir?
Tıp dilinde konstpiasyon olarak bilinen bu kabızlık, seyrek ve zor dışkılama olarak bilinir. Yetişkin bireylerde çeşitli hastalıklar ve beslenme alışkanlığına ilişkili olarak yaşam boyu görülebilen bu sağlık sorunu, bazı durumlarda bebeklerde de görülebilmektedir. Ancak bebeklerde görülen kabızlık problemi genellikle tükettiği gıdalar ile alakalıdır. Bu nedenle bebeğe verilen besinlere özen gösterilmeli ve düzenli yeme alışkanlığı kazandırılmalıdır.
Anne sütü ile beslenen bebeklerde ise çok fazla bu sorun ile karşılaşılmaz. Ayrıca bu dönemde bebekler katı gıda almadıkları için her gün dışkılamazlar. Hatta 3-4 gün boyunca dışkılama gerçekleşmese bile bu durum kabız oldukları anlamına gelmemektedir. Ancak bu dönemdeki bebeğin dışkısında görülen sertlik ve bebekte var olan huzursuzluk kabız probleminin varlığına işaret olabilmektedir. Şayet bu belirtiler 3-4 gün boyunca devam ediyorsa bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Bebeklerde Kabızlık Belirtileri
Bebeğin dışkılamadaki geçiş süreçleri değişken olabildiğinden bu durum kabızlık olarak algılanmamalıdır. 3-4 gün boyunca devam eden huzursuzluk gözlemleniyor ve dışkılama gerçekleşmiyorsa kabız varlığından söz edilebilir. Bebeklerde kabızlık belirtileri;
- Topak halinde sert dışkılama
- Kil yapısına benzeyen dışkı
- Seyrekleşen ve geciken bağırsak hareketleri
- Ağrı nedeniyle bebeğin sırtını eğme girişimleri
- Uyku problemleri ve aşırı huzursuzluk
- İştah kaybı
Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?
Bu sağlık sorunu bebeklerde kolay yöntemlerle giderilebilmektedir. Bu yöntemleri sıralayacak olursak;
Egzersiz Yapılması : Henüz yürüyemeyen ve emekleyemeyen bebeklere düzenli olarak egzersiz yaptırılmalıdır. Bebek sırt üstü yatırılır ve bacakları karnına doğru itilip çekilir. Ayrıca bisiklet sürer gibi ayaklara hareket verilebilir. Ancak bu egzersizler dikkatli şekilde yapılmalıdır.
Banyo Yaptırılması : Deneyimli ebeveynlerin en sık başvurduğu yöntemlerin başında ılık su ile banyo yaptırmak gelir. Ilık su, bebeğin karın kaslarını gevşetir ve gerginliğini azaltır. Bu sayede bebeğin sindirim hareketleri hızlanır.
Sıvı Takviyesi : Kabızlık sorunu olan bir bebeğe sıvı takviyesi yapılmalıdır. Anne sütü ile beslenen bebeklere ek olarak normal su da verilebilir. Bu dışkının yumuşamasını sağlayacaktır.
Masaj Yapmak : Bebek yağı ile karın bölgesine uygulanacak küçük masajlar bebeğin bağırsak hareketlerinin hızlanmasına yardımcı olacaktır. Parmak uçları ile saat yönüne doğru masaj yapmak daha uygun olur.