Bebeklerde Göbek Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi
Bebeklerde göbek fıtığı (urnika herni) sıkça karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Ayrıca göbek fıtığı yetişkin bireylerde de görülebilmektedir. Göbek kordonu bağı hamilelik dönemi boyunca anne ile bebek arasındaki köprüdür. Bu kordon bağı bebeğin karın kasların arasında bulunan küçük bir boşluktan geçer. Doğumdan sonra bu boşluk kendiliğinden kapanır.
Makale İçerikleri
Bebeklerde Göbek Fıtığı Nasıl Oluşur?
Karın duvarını meydana getiren katmanların tam olarak kapanmaması sonucunda meydana gelir. Böylece karın duvarı zayıflar. Bağırsaklar bu zayıf duvardan geçerek dışarı doğru çıkıntı yapar. Oluşan bu çıkıntıya göbek fıtığı denir. Bebeklerde görülme oranı %20 olan göbek fıtığı sorunu genellikle kendiliğinden düzelmektedir. Çocuk 4 yaşına geldiğinde bu fıtık kendiliğinden geçmez ise cerrahi yönteme başvurulabilir.
Yetişkin bireylerde ise çoklu gebelik, sürekli öksürük ve karın bölgesi ameliyatları nedeniyle göbek fıtığı sorunu gelişebilmektedir.
Bebeklerde Göbek Fıtığı Belirtileri
Öksürme ve ağlama sırasında göbek deliğinde görülen şişlik göbek fıtığının en büyük belirtisidir. Göbek fıtığı herhangi bir ağrı yaratmaz. Ancak düğümlenmiş göbek fıtığı sorunu var ise bu durum acil olarak cerrahi operasyon gerektirir. Düğümlenmiş fıtık belirtileri;
- Ateş
- Kabızlık
- Şiddetli karın ağrısı
- Bulantı ve kusma
- Fıtık bölgesinde kızarıklık ve renk değişimi
Göbek Fıtığı Teşhisi Nasıl Konulur?
Göbek fıtığının tanısı fiziki muayene ile koyulabilmektedir. Ancak fıtığa neden olan komplikasyonları görmek için karın bölgesine ultrason ile bakılabilir. Ayrıca bazı vakalarda kesin tanı için ek olarak kan testi de yapılabilir. Ebeveynlerin belirtileri bir süre iyice takip etmeleri önemlidir. Muayene esnasında doktora belirtiler hakkında net bilgiler verilmiş olur.
Bebeklerde Göbek Fıtığı Tedavisi
Göbek fıtığı bebeklerde genellikle 1-2 yaş aralığında kendiliğinden kapanabilmektedir. Bazı vakalarda doktor göbek fıtığını parmakları ile içeri iterek düzeltebilir. Bu uygulama sadece doktorlar tarafından yapılmalıdır. Ebeveynlerin böyle bir müdahalede bulunması geri dönülemez sağlık sorunlarına yol açabilir. Daha ciddi vakalarda cerrahi müdahale gerektirir.
Göbek Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Bebek 2 yaşına geldiğinde göbek fıtığı halen kapanmamışsa ve ağrıya neden oluyorsa bu durumda cerrahi müdahale kaçınılmazdır. Eğer ameliyat yapılmaz ise çocuğun bağırsakları düğümlenerek tıkanır. Göbek fıtığı ameliyatları oldukça basit ve kısa süren operasyonlardır. Fıtığın oluşmasına neden olan dokular yerlerine geri koyulur. Ayrıca karın duvarı güçlendirilir. Bunun nedeni fıtığın tekrarlamamasıdır. Günümüzde kapalı yani laparoskopik yöntemle de göbek fıtığı ameliyatları yapılabilmektedir.
Çocuklarda göbek fıtığı ameliyatlarında karın kaslarını güçlendirmek için dikişler kullanılır. Yetişkinlerde ise başka yerden alınan doku buraya eklenir. Ameliyat öncesinde birkaç saat önceden yeme ve içme işlemleri sonlandırılır. Ameliyattan bir gün sonra hasta genellikle taburcu edilmektedir.