Bebek Kakasında Kan
Bebek kakasında kan görülmesi ebeveynleri paniğe sürükleyebilmektedir. Bu durum genellikle bebeğin tükettiği bir gıdanın neden olduğu alerji ile ortaya çıkmaktadır. Uzun sürmesi halinde ise sindirim sisteminde bir iltihap oluştuğu düşünülmelidir. Anne sütü bebeğin gelişimi açısından ilk 6 ay son derece önemlidir. Bebeğin alerjik reaksiyon göstereceği bir gıdayı tüketmesi halinde kakasında kay görülebilir. Bu geçici bir durumdur ve endişelenmemek gerekir. Alerjiyi oluşturan gıda kesilmeli ve sağlık kuruluşlarında alerji testi uygulanmalıdır.
Bebek üzerinde alerjiye neden olacak gıdaları annenin de tüketmemesi gerekir. Bu gıdaların tüketilmesi halinde anne sütü tüketen bebeğe bu besin değerleri geçer ve alerjiye neden olarak kakada dışkı sorununa yol açar. Alerjiye yol açan gıdaların sürekli tüketilmesi halinde ise bağırsaklarda enfeksiyon sorunu ortaya çıkabilir.
Bebek Kakasında Kan Tehlikeli midir?
Bebeğin dışkısında kan görülmesi proktokolit hastalığı anlamını taşımaktadır. Böyle bir durumda bebekte emmeyi kesme ve huzursuzluk gibi belirtiler görülebilir. Bezde görülen kan miktarı fazla değilse tehlikeden söz edilmesi doğru değildir. Şayet bezde görülen kan miktarı fazla ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Bebek Kakasında Kan Neden Olur?
Bebeğin alerjisi olduğu bir besini tüketmesi veya annenin bu besini tüketerek emzirmesi ile dışkıda kan sorunu görülebilir. Bu nedenle emziren anneler tükettikleri besinlere dikkat etmeli ve özen göstermelidir. Alerjik reaksiyona neden olan besinler saptanmalı ve tüketilmemelidir.
Kanlı Kaka Nasıl Tedavisi Edilir?
Bebeğin kakasında kan görülmesi durumunda uzman bir hekime başvurulmalıdır. Gerekli test ve taramaların ardından kakada kana neden olan faktör saptanır. Dışkıda kana neden olan sebep alerjenler ise buna sebep olan faktörler tespit edilir. İnek sütü tüketimi bebeklerin kakasında kan görülmesine neden olan en başlıca alerjen faktördür. Bazı bebeklerde ise sebze, kırmızı et, yumurta ve soya gibi besin maddeleri sindirim sisteminde sorunlara neden olabilmektedir.
Testler esnasında annenin beslenme düzeni de göz önünde bulundurulur. Şayet annenin tükettiği besinler süt yolu ile geçerek bebekte alerjiye neden oluyorsa bu besinleri tüketmesi sonlandırılır. Daha ileri vakalarda alerji ve immünoloji uzmanlarından destek alınabilir.