Hamilelikte 6. Ay
Hamilelikte 6. ayın sonlarına doğru bebeğin boyu yaklaşık 36-38 cm ağırlığı ise 850-900 grama ulaşmaktadır. Bu dönemde anne karnındaki bebeğin cilt altı yeterince yağlanmamıştır ve bu sebeple dolgun değildir. Tombul bir bebek olma süreci hamilelik sürecinin son 3 ayında gerçekleşir. Yine bu dönemde bebeğin organlarının çevresi yağlanmaya devam etmektedir. Ciltteki yağ birikiminin artışına bağlı olarak cilt yüzeyindeki ince tüyler (lanugo) dökülür. Bu süreçten itibaren vücudu sıcak tutma görevi birikmiş yağlara geçer.
Beyin ve sinirler arasındaki bağlar arttıkça duyularının gelişimi de tamamlanmaktadır. Bu ay ilk kez göz kapaklarını açıp kapamaya başlayan bebeğin gözleri artık ışığa karşı daha duyarlı hale gelmiştir. Anne adayının karın duvarından parlak bir ışık gelmesi halinde gözlerini kısabilir. Artık seslere olan duyarlılığı da hamilelikte 6. ayda artar. Örneğin; ebeveynlerinin seslerini ayırt etmeye başlar. Ya da ani bir seste hoplayarak tepki verebilir. Beyni ve buna bağlı olarak başı büyümeye devam eder. Beyinden sinir hücrelerine aktarılan sinyaller arttıkça, anne karnındaki bebek daha da bilinçli hareketler yapmaya başlar. Araştırmalara göre bu dönemde bebekte ilkel bir hafızanın oluştuğu bilinir. Yine araştırmalara göre bu aydan itibaren bebekler sürekli duydukları dili veya şarkıları hafızalarına kayıt edebilirler.
Dış dünyada nefes almasını sağlayacak akciğerlerin tamamlanma süreci tüm hızıyla devam etmektedir. Böylece gebeliğin 6. ayında erken doğum gibi bir durumda bebeğin tıbbi yardımla hayatta kalabilmesi için bir şans vardır. Yaşamsal risk ihtimali azaldığı için 6 aylık bir bebek artık birey olarak kabul edilir. Yine bu dönemde gelişiminde etkin rol oynayan kemiklerdeki kırmızı kan hücrelerinin oluşumu devam eder.
Hamilelikte 6. Ayda Neler Yapılmalıdır?
Anne adayları bu aylarda sık sık kramp sorunları ile karşı karşıya kalabilir. Bu krampların önüne geçmek için doktorun önerdiği kalsiyum ve magnezyum takviyeleri alınmalıdır. Ayrıca gün içerisinde birkaç kez ayaklar havaya dikilerek kan dolaşımı sağlanmalıdır. Hamilelikte 6. ayda anne adayları mide yanması sorununun önüne geçmek için baharatlı gıdalardan uzak durmalı bunların yerine süt içerikli gıdalar tüketmelidir. Gün içerisinde 2 kasa kadar yoğurt tüketimi gerek anne adayının sağlığı açısından gerekse bebeğin gelişimi açısından önemlidir.
Bu dönemde anne adayının ayakları şişerek genişleyebilir. Hamile olmadan önceki dönemde giydiği ayakkabı numarası doğum süreci tamamlanana kadar 1 numara daha artar. Doğumdan sonra ayak şişliği sorunu birkaç ay içinde kendiliğinden düzelecektir.