14 Aylık Bebek Gelişimi - Bebek Hayatı
Bebek Hayatı

14 Aylık Bebek Gelişimi

14 aylık bebeğin gelişimi

14 aylık bebeğin gelişimi

14 aylık bebek gelişimi ebeveynler tarafından heyecanla beklenen dönemlerden biridir. Ebeveynler, 14 aylık bebeklerinin kilosu, boyu ve baş çevresi gibi ölçülerle fiziksel gelişim değerlerini takip etmek ister. 1 yaşından önce bebeklerin gelişimi ay ay takip edilirken, 1 yaşından sonra bebeklerin fiziksel büyüme hızları bir miktar yavaşlar. Bu nedenle gelişim basamaklarının takibi daha geniş zaman aralıklarına göre değerlendirilir. Bir yaşını doldurmuş olan bebekler genellikle 12-18 ay dönemi içinde bebeğin göstermesi gereken gelişim basamaklarına göre izlenir. 14 aylık bir bebeğin gelişimini takip etmek için aşağıda sunacağımız bilgiler ışığında bu minik afacanın neler yapabileceğini öğrenebilirsiniz.

14 Aylık Bebek Neler Yapar?

14. ayına gelen bir bebek oldukça meraklıdır. Bu dönemde her şeyi kendi başına yapmak isteyebilir. Bebek büyük ihtimalle artık bedenini daha dengeli şekilde kullanarak yürür. Bazı bebekler ise bu aylarda halen eşyalara tutunarak yürüyor olabilirler ancak daha sık bağımsızlık denemeleri yaparlar. 14 aylık bir bebek, ellerini kullanarak kendi başına yerden kalkabilir. Ayrıca emekleyerek merdivende çıkabilir. Etrafında bulunan çekmeceleri ve kutuları açabilir, içlerini boşaltabilir. Bebekler 12-18 aylık dönemlerinde etrafındakileri keşfetmek için sık sık hareket halinde olur. Bu nedenle emekleyen veya yürüyen bebek için çekmece kilidi gibi ev içi güvenlik ürünleri edinilmesinde fayda vardır.

14 aylık bir bebek, çorap veya ayakkabısını kendi başına çıkarabilir. Bebek arabasında giderken tek başına bunları çıkarırsa bu duruma şaşırılmamalı! İki küpü üst üste getirerek kule yapabilme zekasına sahiptir. Bebek bu ayda artık anlaşılır 2-3 kelime söyleme yeteneğine kavuşabilir. “Anne” ve “Baba” diyebilir. 14 aylık bir bebeğin konuşma gelişimi sırasında sesleri taklit etme becerisi artar. Bebeğin daha çok kelime konuşabilmesi için resimli kitapların üzerinde yer alan nesnelerin isimleri tek tek söylenip tekrar edebilir. Böylece kelime dağarcığı genişletilmiş olur.

14 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni Nasıldır?

14. ayına gelen bebekler geceleri 10-11 saat, gündüzleri ise 2-3 saatlik uykuya ihtiyaç duyarlar. Gündüz vakti uykularının biri sabah uykusu, biri de öğleden sonra uykusu olarak iki parça halinde gerçekleşebilir. Bazı bebekler bu aydan itibaren gündüz uykularını bire düşürebilmektedir. Bu nedenle geçiş döneminde günlük yaşama eklenecek yeni değişikliklerin bebeği etkileyeceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bebek sabah uykusunu uzun saatlere yayarsa ikinci uykuda muhtemelen daha kısa süre uyuyacaktır. Bebeğin beslenme düzenine ve aktivite yoğunluğuna bağlı olarak uyku saatlerinde küçük oynamalar olabilir.

14 Aylık Bebeğin Beslenmesi

Bebekler 1 yaşını geçtikten sonra masaya konan yemekler arasında belirgin tercihler yapmaya başlayabilir. 14 aylık bir bebeğin beslenmesinde dengeli şekilde protein, vitamin ve mineraller olmasına dikkat edilse bile bebek kendisine göre yemek seçmeye ve kurallar koymaya başlayabilir.

14 aylık kız bebeğin ağırlığı 10-11 kg arasında boyu ise 75-78 cm civarındadır
14 aylık erkek bebeğin ağırlığı 10-11 kg boyu ise 76-80 cm civarındadır

Bu oranlar bebeğin gelişimine ve beslenme düzenine göre değişkenlik gösterebilir.
Exit mobile version